Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trudnoća

Već u 7. tjednu iz majčine krvi genetska slika i spol djeteta

\'Plus - 25.02.2009. - Split, Hrvatska - Klub trudnica, fitnes za bebe, vjezba u kojoj beba nina (mama petra) hvata igracku s obje ruke Photo: Vanja Zubcic - Vecernji list\'
Arhiva VL
10.12.2010.
u 09:00

Nedostatak je nove metode mogućnost manipulacije – ako joj dijete nije savršeno, ne odgovara po spolu, boji očiju, kose, tzv. majka može mu prekinuti život

Znanstvenici u Kini otkrili su novi krvni test za trudnice koji bi mogao precizno pokazati postoji li na nerođenom djetetu bilo kakav genetski poremećaj a da pritom testiranje ne ugrozi zdravlje majke i djeteta te ukloni rizik od pobačaja.

Karton teških bolesti
Ova eksperimentalna tehnika baca novo svjetlo na prenatalna ispitivanja nasljednih bolesti, a pokazala bi boluje li dijete, primjerice, od cistične fibroze ili anemije srpastih stanica. Neinvazivna metoda trebala bi zamijeniti dosadašnje dijagnostičke tehnike poput amniocenteze koja se izvodila zabadanjem igle u maternicu te bi u jednom od tisuću slučajeva izazvala pobačaj. Novi bi test iste rezultate dao analizom krvi majke, a izvodio bi se u osmom tjednu trudnoće, čak sedam tjedana ranije. To bi ženama dalo mogućnost da – ovisno o rezultatima – odluče hoće li nastaviti trudnoću.

Nova metoda otvara mogućnost za šire prenatalno informiranje. Dosad je to bilo moguće samo za visokorizične parove i trudnoće kojima je prijetio pobačaj. Očekivati je da će nova metoda izazvati brojne etičke rasprave jer postoji vjerojatnost da bi se neke majke mogle odlučiti na pobačaj ako im dijete nije – savršeno ili ne odgovara po spolu. No istodobno, korist zbog spoznaje o teškim genetskim malformacijama kod netom začetog djeteta iznimno je vrijedan. Dennis Lo, sa sveučilišta u Hong Kongu, koji je razvio neinvazivnu prenatalnu dijagnozu (NIPD test) objašnjava kako je za ispitivanje fetalnog DNK bilo potrebno uzimanje uzoraka fetalnih tkiva, a ubuduće samo epruveta krvi majke.

U upotrebi dogodine?
Novi test zasad je preskup za svakodnevnu primjenu, a prema očekivanju profesora Loa, možda već i dogodine, cijena bi mogla pasti ispod 1000 funti, a test odobren u širokoj upotrebi. Ginekolog Zdravko Jeleković kaže kako je ovo revolucionarna vijest kada je riječ o ranoj dijagnostici poremećaja i bolesti kod djece.

– Dosad poznate metode prilično su agresivne te ipak nose određeni rizik od pobačaja. Osim toga, amniocenteza se provodi u 16. tjednu, rezultati se čekaju još četiri tjedna, što je posebno teško za majke, a gubi se – u slučaju loših rezultata – dragocjeno vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije