Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK ALIENOVA TATE

Umro Dan O'Bannon, kultni scenarist znanstvene fantastike

Dan O\'Bannon
Foto: arhiva
1/2
18.12.2009.
u 15:16

Čovjek bez kojeg ne bi bilo Carpenterove "Tamne zvijezde" ni Scottova "Aliena" preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 64. godini u Los Angelesu.

Dan O'Bannon kao student filmske škole na USC-u s kolegom Johnom Carpenterom smislio je film "Dark Star" ("Tamna zvijezda"), koji je od 45-minutnoga studentskog uratka kasnije proširen u cjelovečernji film koji je stekao kultni status, a u završnom proizvodu O'Bannon je bio scenarist, montažer i glumio jednog od likova (Pinbacka). Nakon rada na slavnoj neuspjeloj ekranizaciji "Dine" s Alejandrom Jodorowskim, O'Bannion je morao na liječenje zbog sloma živaca i napisao je 13 neuspjelih scenarija, ali je zato 14. otkupio Ridley Scott i od njega napravio kultni film "Alien" ("Tuđinac", "Osmi putnik").

Najveće razočarenje O'Bannonove karijere bilo je to što su iz njegova scenarija za akcijski film "Plavi grom" izbacili političke reference i praktično mu promijenili politički predznak. Pored scenarija za horore poput "Mrtvih i pokopanih" i "Lifeforce" te dva segmenta animiranog omnibusa "Heavy Metal", taj kultni autor okušao se i u režiji ("Uskrsnuli" iz 1992. po H. P. Lovecraftu te "Povratak živih mrtvaca", nastavak Romerove uspješnice).

Jedno od najvažnijih O'Bannonovih ostvarenja nije bilo filmsko: sredinom sedamdesetih napisao je scenarij za kratku strip-priču "Long Tomorrow", koju je nacrtao slavni Jean "Moebius" Giraud, a vizualna atmosfera te futurističke noir priče silno je utjecala na Ridleya Scotta što se tiče scenografije i ozračja "Blade Runnera".

Dan O'Bannon bio je scenarist i koscenarist dvije filmske adaptacije Philipa K. Dicka, "Totalni opoziv" i "Vrištavci", a po njegovu scenariju trebao bi iduće godine biti snimljen znanstvenofantastični film "Silvaticus 3015."

- Pisci strašnih priča stalno govore da pisac ne može uplašiti čitatelja ako najprije nije sebe samog uplašio. Ne možeš uzbuditi nikoga u publici ako nisi i sam bio uzbuđen dok si pisao scenarij! Moraš sebe povesti na vožnju prije nego što provozaš i publiku – govorio je Dan O'Bannon.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije