Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka studija uznemirila prehrambene kompanije listom opasnih namirnica

Trovanje najčešće prijeti iz špinata, krumpira i voća

Hrana
Arhiva VL
12.10.2009.
u 17:47

Kamenice se jedu sirove, a lako se u njima mogu smjestiti bakterije. U sladoledu prijeti salmoneloza.

Zeleno lisnato povrće, tuna, kamenice, sir, sladoled, rajčice, bobičasto voće, klice, krumpiri i jaja - najrizičnije su namirnice kad je trovanje hranom posrijedi. Nova američka studija provedena u suradnji s FDA (Food and Drug Administration) iznjedrila je listu s deset najrizičnijih namirnica.

Teški metali
Te se potencijalno opasne namirnice, prenosi Food Business News, povezuje s čak 40 posto zabilježenih slučajeva trovanja hranom u SAD-u. Na objavljenu listu pobunile su se mnoge američke prehrambene kompanije. Međutim, nutricionistima nije nelogičan sastav liste.

Iz zelenoga lisnatog povrća prijeti kemija kojom su tretirani, ponajprije pesticidi. - Špinat je, primjerice, pun nitrata koji se pretvaraju i nitrite, a oni mogu proizvesti nitrozamine. To mogu postati kancerogeni spojevi ako se već kuhani špinat podgrijava ili dugo stoji, valja ga brzo nakon branja pripremiti.

Toksičan može postati pri podgrijavanju i krumpir, a opasnost prijeti i iz zelenog krumpira koji klija i tako oslobađa solanin, a on potiče razgradnju naših bjelančevina - navodi nutricionistica dr. Donatella Verbanac, medicinska biokemičarka.

Objašnjava i da tuna može uzrokovati trovanje teškim metalima ako more nije jako čisto te da iz nje kao plave ribe prijete histamini ako se neadekvatno skladišti.

Kamenice se jedu sirove, a lako se u njima mogu smjestiti bakterije. Sir je rizičan zbog hormona koji su u mlijeko prispjeli tretiranjem goveda, ali to se, za razliku od SAD-a, u Hrvatskoj ne primjenjuje pa i ne bi trebalo biti takve opasnosti, ističe dr. Verbanac. U sladoledu prijeti salmoneloza, baš kao i kod nas, a slično je i s jajima u slučaju da nisu dovoljno svježa.

Zadana karenca

Rajčica, bobičasto voće i klice potencijalno su opasne ako su tretirane pesticidima, a da pri tome nije poštovana karenca te u slučaju lošeg konzerviranja.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:37 12.10.2009.

dobro,pa sta da jedem...sta nije opasno?

PU
pulari
18:47 12.10.2009.

E pa ovako SAVSKA najbolje ti je jesti griz i jaja,ali ova domaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije