Tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja
Savjetnica za maslinarstvo mr. sc. Zorica Jurišić otkriva kako iskoristiti najbolje od okusa Mediterana
Komentari 5
Klasicni savjeti za koje se nadam kako svi vec znaju. Preporucam kupovati na otocima juzno od Splita (Brac, Hvar, Korcula,) i kod privatnika i tad mozete kusati ulje. Svakako pogledajte podrum kad vam ode napuniti ulje: - sada je je standard drzati ulje u poebno oblikovanim celicnim bacvama od nehrdjajuceg celika (dno profilirano za skupljanje/odvajanje (normalnog!) taloga). Ne kupujete ulje kod onih koji vam ulijevaju ulje iz velikih plasticnih posuda (50 l +). Tipicno ce vam uliti ulje u plasticne boce od voda od 1,5 litre - sto za nekoliko dana i koji tjedan je OK. Kad dodjete doma pretocite u staklene boce. Ne moraju biti tamno zelene, jer je lijepo vidjeti boju ulja. Svakako i svjetle boce drzati na tamnom mjestu (ormar) - sto hladnije to bolje. Zimi u podrumu ako je temperatura ispod 5C, ulje ce izgledati zamagljeno - sto je DOBAR znak prirodnosti ulja. Na normalnoj temperaturi (15C) ulje ce se opet razbistriti. Ako kupujete u trgovini - citajte deklaraciju
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
e pa u kojem se to ducanu,trznici i slicno moze uzeti malo kruha i probati uglavnom flasirano ulje???????