Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje

Trčanje i plivanje blagotvorni za prostatu

'sport...Zagreb...26.04.2009.    Bundek, Kros Sportskoih novosti, trcanje, djeca,  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
Foto: 'Goran Stanzl/Vecernji list'
13.03.2012.
u 12:57

Tjelovježba može pozitivno djelovati na čak 184 gena koji pozitivno utječu na prostatu pa i na one koji onemogućuju rast tumora

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta zaključili su da tjelovježba može usporiti ili potpuno spriječiti progresiju raka prostate. U istraživanju je sudjelovalo 70 ispitanika s rakom prostate u ranom stadiju i 70 zdravih ispitanika.

Uočeno je da tjelovježba može uzrokovati promjene u djelovanju čak 184 gena koji pozitivno utječu na prostatu, a to se odnosi i na gene koji onemogućuju rast tumora te se tako “popravlja” oštećeni DNK.

Na pozitivne promjene u genima mogu utjecati trčanje, plivanje ili igranje tenisa ako se čovjek tim aktivnostima bavi tri sata tjedno. Neke prijašnje studije pokazale su da tjelovježba može pomoći zdravlju oboljelih od raka dojke i debelog crijeva.

Ključne riječi

Komentara 2

VE
Vexans
13:40 13.03.2012.

Ništa ne može zamijeniti pravovremanu dijagnostiku,adekvatnu terapiju(bilo ona kiruška,ili hormonalna) i permanentnu kontrolu PSA,ultazvuk prostate,urografija i promjenu navika prehrane.Ako natjerate starce na trčanje,napuniti će te traumu prelomima,a 90% starijih muškaraca ovak i onak ima Ca prostate i umiru uz njega a ne zbog njega.

IS
istima
19:07 13.03.2012.

Tema prostata, a na ilustraciji ženske džogerice :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije