Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
referendum

Švicarci dali zeleno svjetlo ispitivanju embrija u postupku umjetne oplodnje

beba
Foto: Thinkstock
16.06.2015.
u 08:12

Protivnici ovakve dijagnostike strahuju da se time otvara mogućnost dizajniranja beba

Švicarci su na referendumu odlučili o promjeni reprodukcijskog zakona, čime su omogućili liječnicima da u postupku umjetne oplodnje ispitivanjem embrija odaberu one najbolje za implantaciju.

Do sada je to bilo zabranjeno, a iako je prošle godine švicarski parlament odlučio liberalizirati zakon, posljednju riječ o tome morali su dati građani.

Među 80.000 novorođenčadi godišnje u Švicarskoj samo oko 2000 beba na svijet dođe uz pomoć umjetne oplodnje. Protivnici preimplantacijske dijagnostike (PID) isticali su kako strahuju od ljudske selekcije, odnosno da se novim zakonom zapravo uvodi mogućnost dizajniranja beba.

Jednako tako, posljedica ove dijagnostike moglo bi biti uništavanje bezbroj embrija, što je protivno i švicarskom ustavu koji izričito štiti embrij.

Znanstvenici ističu kako se ispitivanjem zdravlja embrija mogu prepoznati genetski uvjetovane bolesti ili mutacije (npr. Downov sindrom). Švicarska ima jedan od najrestriktivnijih zakona Europe o reproduktivnoj medicini.

>>Dizajnirana bi djeca mogla dovesti do stvaranja nove, genetičke elite

Komentara 1

KK
kk
10:25 16.06.2015.

Ova slika djeluje stravično na ovom članku. Ne znam je li to gruba ironija ili crni humor, ali niste li mogli staviti ipak neku primjereniju sliku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije