Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MITOVI I ISITINA

Što nam uistinu pomaže u zaštiti od gripe i prehlada

prehlada
Arhiv VL
07.12.2009.
u 11:20

Osim mudrih bakinih savjeta koji se prenose s koljena na koljeno, tu je i niz proizvoda koji nam nude zaštitu i sretan život daleko od virusa, bakterija i svega što donose. No, koliko nam uistinu mogu pomoći.

Samo kada jednom kihnemo izbacimo preko sto tisuća kapljica, a virusi i bakterije iz njih mogu živjeti skoro dva dana, tako da veliki broj infekcija u ovo doba godine ne čudi. Naravno, osim za viruse, doba zaraze plodno je tlo i za tisuće teorija o tome kako se zaštititi od gripa i prehlada. Osim mudrih bakinih savjeta koji se prenose s koljena na koljeno, tu je i niz proizvoda koji nam nude zaštitu i sretan život daleko od virusa, bakterija i svega što donose. No, koliko nam uistinu mogu pomoći.

Sprej za nos

Tvrdi se kako sprejevi za nos djeluju tako što podmazuju sluznicu i čisti male dlačice koje pomažu da izbacimo prljavštinu iz nosa. Neke teorije navode kako smo podložniji prehladama što je sluznica suša.

-  Ako vam se sluznica nosa sasuši povećava se šansa za razvoj infekcije. No to se može dogoditi samo ako boravite u izrazito suhom i prašnjavom prostoru - objašnjava liječnik Jeremy Lavy dodajući kako će sprej odblokirati nos, ali isti učinak ima i obična voda u kojoj se otopi malo soli ili fiziološka otopina.

Iako ovlažuju sluznicu, ne štite od gripa i prehlada.

Multivitaminski preparati

Iako nema nikakvih dokaza da uzimanje vitamina C pomaže u sprečavanju gripa i prehlada, činjenica je kako opći nedostatak vitamina i minerala može oslabiti imunološki sustav do te granice da se ne može sam zaštititi.

- Multivitaminski preparati  i minerali mogu poslužiti kao svojevrsna "polica osiguranja", a nutrijenti poput vitamina A i C neophodni su za naš imunitet. No, uzimanje dodatnih količina vitamina pomaže samo ako imate manjak tih vitamina.- objašnjava Catherine Collins, dijetetičarka u bolnici St. George.

Vrlo je mala vjerojatnost da tablete multivitamina štite od virusa gripa i prehlada.

Dezinficirajući gel za ruke

Prehlade i ponekad gripe mogu se pokupiti dodirivanjem inficirane površine i trljanjem očiju, nosa ili usta tim rukama. Gelovi za dezinfekciju ruku navodno ubijaju sve bacile.

-  Gelovi za ruke mogu uništiti viruse i bakterije, ali ih se treba koristiti u više navrata. No s obzirom na to da se gripa uglavnom prenosi zrakom, dezinfekcija ruku tu neće puno pomoći. Ipak, korištenje dezinfekcijskih gelova nije uopće loša ideja, i sigurno ne može odmoći - tvrdi mikrobiolog doktor Ron Cutler sa Sveučilišta u Londonu i dodaje kako preporučuje one koji sadrže alkohol jer su najdjelotvorniji.

Gelovi za ruke mogu zaštiti od prehlada, ali ne i od gripa

Ehinacea

Tradicionalan lijek iz Sjeverne Amerike navodno pojačava snagu i broj bijelih krvnih stanica koje nam pomažu u borbi s infekcijama. Proizvođači tvrde da, uzme li se ehinacea na prve znakove infekcije poput žarenja u grlu, ona može spriječiti širenje infekcije na dišne puteve, kao i da uzima li se na dnevnoj bazi smanjuje rizik od prehlada.

- Ehinacea može spriječiti običnu prehladu, studije su pokazale da smanjuje rizik od oboljenja čak 50 posto. No nema nikakvih dokaza da djeluje i na virus gripe – tvrdi profesor Edzard Ernst sa Sveučilišta u Exeteru.

Ehinacea djelomično štiti od prehlade, ali ne i od gripe.

Sprej za dezinfekciju prostora

- Dezinfekcijski raspršivači na bazi alkohola pomažu u uništavanju bacila koji se zadržavaju na površinama prostora, ali je teško znati koja područja treba našpricati, a teško da će netko dezinficirati cijelu kuću. Također je problem što nije duga vijeka, tako da se bacili mogu skupiti na površini odmah nakon što ste je nasprejali - objašnjava doktor Cutler.

Dezinfekcija prostora nije stvarna zaštita.

Probiotici

Smatra se kako dobre bakterije u crijevima pomažu u sprečavanju bolesti, a probiotici su važni jer potiču rad tih dobrih bakterija. Prirodno ih sadrže češnjak, luk i artičoke.

- Probiotici će pomoći eventualnim želučanim problemima, no nema nikakvih dokaza da sprečavaju prehlade. S obzirom na to da ih prirodno ima u voću i povrću, ako ih se dovoljno konzumira nema nikakve potrebe za dodacima prehrani - objasnila je dijetetičarka Catherine Collins.

Cjepiva

Cjepivo protiv gripe sadrži viruse za koje WHO smatra da će prevladati ove zime. Većina vjeruje kako ih cjepivo stopostotno štiti i od gripa i od prehlada.

- Gripa može biti smrtonosna za sve koji pripadaju rizičnim skupinama. Nije sto posto učinkovito, jer ne stvaraju svi dovoljno antitijela, ali u većini slučajeva djeluje. Ipak ne djeluje na prehlade - objasnio je doktor Douglas Fleming

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije