Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvaliteta zraka

Znate li što udišete? Zrak u vašem domu može biti onečišćeniji nego onaj uz prometnicu

Joga, vježbanje
Foto: Thinkstock
24.10.2016.
u 18:00

U prošlosti se znatno manje pažnje pridavalo onečišćenju zraka u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, pogotovo u usporedbi s onečišćenjem zraka izazvanim emisijama iz industrije i prometa.

Zrak na prometnoj gradskoj cesti može biti čišći od zraka u našoj dnevnoj sobi. Pokazale su to studije provedene prije par godina.

U prošlosti se znatno manje pažnje pridavalo onečišćenju zraka u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, pogotovo u usporedbi s onečišćenjem zraka izazvanim emisijama iz industrije i prometa. Ipak, posljednjih je godina sve jasnije da izloženost onečišćenju zraka u zatvorenom prostoru predstavlja prijetnju, navodi se u Izvješćima Europske agencije za okoliš. 

Zrak je osnova života sviju nas. Svakoga dana u prosjeku udahnemo i izdahnemo 20.000 puta, što odgovara količini od oko 12.000 litara zraka - i to je naša svakodnevna potreba. Kvaliteta toga zraka izravno djeluje na našu dobrobit i produktivnost. 

Nov namještaj, miris svježe obojanih zidova, miris sredstva za čišćenje...Sve to ovisi i utječe na kvalitetu zraka u vašem domu i/ili na radnom mjestu i uvelike varira. Prostorije u kojima boravimo gotovo većinu svog vremena, trebamo redovito provjetravati. 

Loša kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru može negativno utjecati na zdravlje, posebice djece, starijih i ljudi s bolestima krvožilnog sustava ili kroničnim bolestima dišnog sustava, poput astme.

Neke od glavnih onečišćujućih tvari u zraku u zatvorenom prostoru uključuju radon (radioaktivni plin koji nastaje u tlu), dim cigareta, plinove ili čestice koje nastaju izgaranjem goriva, kemikalija i alergena. Ugljični monoksid, dušični dioksidi, čestice i hlapljivi organski spojevi mogu se naći i u zatvorenom prostoru i na otvorenom.

Rješenje se krije u pročišćivačima zraka

Pročišćivač zraka Viktor tvrtke Stadler Form je dobio certifikat za kvalitetu ECARF za proizvode i usluge koji su prilagođeni ljudima koji pate od alergija, kojeg izdaje Europski Centar za Alergijska Istraživanja. Ovaj uređaj uklanja više od 95% peludi, bakterija i pljesnivih spora koje se nalaze u prostoriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?