Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sok od borovnice zaustavlja gubitak pamćenja

borovnice
Arhiv VL-a
24.01.2010.
u 12:00

Običan sok od borovnice, kakav se može naći u dućanima, pomaže usporiti gubitak pamćenja, te poboljšava sposobnost učenja.

Sok od borovnica pomoći će vam da duže zadržite svoje pamćenje kako vam godine budu odmicale. Pokazalo je to istraživanje provedeno na umirovljenicima kod kojih su se pokazivali prvi znakovi demencije. Borovnica će vam pomoći čak i ako vam je sjećanje već počelo slabiti.

Na maloj skupini od 18 ljudi koji su bili u svojim 70-ima i kod kojih je već primijećeno slabljenje pamćenja istraživanje je provedeno na Sveučilištu Cincinatti. Polovica njih pila je dvije čaše soka od borovnice svaki dan tijekom tri mjeseca, a druga je polovica pila placebo - sok za koji su mislili da je sok od borovnice, ali nije bio.
Obje su skupine podvrgnute jednakim testovima pamćenja i učenja kako bi se uočila razlika.

U samo 12 tjedana pijenja soka dobrovoljci koji su pili sok od borovnice bolje su se prisjećali riječi s popisa, postizali bolje rezultate na zadacima asocijacija, a ujedno su bili i manje potišteni.
Robert Krikorian, voditelj istraživanja, rekao je za Journal of Agricultural and Food Chemistry, da studija pokazuje "znatno poboljšanje pamćenja kod osoba koje su pile sok od borovnice.

Borovnice sadrže spoj tvari koji se zove antocijanin, a pomaže poboljšati protok informacija do mozga, te usporiti odumiranje stanica koje se događa s godinama.

Ovo je još jedan "plus" ovom voću za koje je već utvrđeno da koristi u borbi protiv raka, bolesti srca, astme, katarakta, pa čak i cista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije