Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOHN CARTER U KINIMA

Dvojac iz 'Wolverinea' ide na Mars

Thomas Hayden Church
30.09.2009.
u 14:01

Nakon brojnih propalih projekata konačno su specijalni efekti uznapredovali dovoljno da se snimi ekranizacija jednog od najvećih klasika pustolovne literature, "Marsovske princeze" Edgara Ricea Burroughsa.

Nekoliko mjeseci prije nego što je 1912. objavio svoj prvi roman o engleskom lordu rođenom u džungli kojeg su odgojili majmuni, Edgar Rice Burroghs stekao je slavu svojim prvim objavljenim djelom "Marsovska princeza", prvoj od jedanaest knjiga u njegovoj "marsovskoj seriji". Dok su kod nas romani o Tarzanu, gospodaru džungle, bili prevedeni i čitani, našim čitateljima ostala su potpuno nepoznata dva druga podjednako popularna Burroughsova serijala, onaj o "Pellucidaru" (središtu zemlje) i onaj o "Barsoomu", tj. Marsu.

A upravo je taj "marsovski serijal" silno utjecao na razvoj fantastične pustolovne književnosti te na pustolovne žanrove uopće. Burroughsov glavni junak je John Carter, veteran Građanskog rata iz Virginije, koji se nađe u bezizlaznoj situaciji opkoljen Apašima na Divljem zapadu, i biva na neki čudan telepatsko-teleportacijski način prebačen na Mars. Tamo zatiče brojne rase, od četiri metra visokih ratnika zelene kože s po četiri ruke, do crvenih ljudi sasvim sličnih zemaljskima. Marsovska civilizacija je na izdisaju - postoje ostaci stare slave poput zgrada, vozila i oružja koje ispaljuje zrake, ali se oni rijetko koriste jer za njih ima sve manje energije, i glavno oružje je mač. U nizu romana Carter, koji se vješto mačuje, a zbog zemaljskog podrijetla puno je jači od Marsovaca, doživljava razne pustolovine i osvaja najljepšu princezu Dejah Thoris, te ženidbom postaje "jeddak" (kralj) crvenih ljudi.

Upravo se za prvi roman iz serijala odlučio Andrew Stanton iz Pixara (scenarist i redatelj "Potrage za Nemom" i "WALL-E-ja") da se prvi put okuša u radu sa živim glumcima, kombinaciji glume, tehnologije "motion capture" i CGI efekata. Snimanje o kojem se dugo pričalo (prije nekoliko godina za taj projekt bili su angažirani Robert Rodriguez pa Jon Favreau) trebalo bi konačno početi u siječnju 2010. Film će se zvati "John Carter of Mars" i pokrivat će priču iz prve tri Burroughsove knjige ("Marsovska princeza", "Bogovi Marsa" i "Ratni poglavar Marsa"). Burrougsove zaplete scenaristički adaptira Michael Chabon, autor "Zlatnih dečki" i dobitnik Pulitzerove nagrade za "Čudesne pustolovine Cavailera i Klaya" te scenarist "Spider-Mana 2".

Za glavne uloge dvojca John Carter i Dejah Thoris angažirano je dvoje glumaca iz "Wolverinea", Taylor Kistch (Gambit) i Lynn Collins (Kayla Silverfox), a glas i pokrete zelenim ratnicima davat će između ostalih i Willem Dafoe (kao Tars Tarkas, jeddak zelenih ljudi, ljutiti neprijatelj i kasnije vjerni suborac Johna Cartera) i Thomas Hayden Church (Tal Hajus). Ostale uloge igraju još i James Purefoy ("Solomon Kane") kao Kantos Kan, kapetan Xavariana, ratnog broda kraljevstva Helium kojim će Carter zavladati, te Dominic West, Polly Walker, Samantha Morton i Mtai Shang.

Još ostaje i pitanje kostimografije; u Burroughsovim romanima zbog blage klime starog planeta svi hodaju okolo skroz goli, odnosno imaju samo remenje i korice za oružje, a to će u filmu vjerojatno biti ublaženo barem nekakvim pregačama na strateškim mjestima; vidjet ćemo. Kad? Ako se rad na postprodukciji odulji, možda premijeru filma odgode za veljaču 2012., točno na stotu obljetnicu dana kada je u časopisu "All-Story" izašao "Pod mjesecima Marsa", prvi nastavak serijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije