Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom mamurluku

Sintetički alkohol stvara osjećaj ugode, a ne razvija opijenost

alkohol
AFP photo
27.12.2009.
u 17:00

Novi opijat razvijen je iz kemikalija srodnih valijumu, a omogućava konzumentu da sigurno stigne kući i ujutro svjež poput rose obavlja svoje radne zadaće. Ukratko: piješ, a trezan si!

Dobra vijest za sve one koji češće vole zaviriti u čašicu, pa i one koji to čine prigodno u dane blagdana: britanski znanstvenici razvili su inačicu alkohola, tzv. sintetički alkohol koji poput ‘pravog’ stvara osjećaj ugode i opuštenosti, ali ne razvija opijenost i mamurluk.

Novi opijat razvijen je iz kemikalija srodnih valijumu, a omogućava konzumentu da sigurno stigne kući i ujutro svjež poput rose obavlja svoje radne zadaće. Ukratko: piješ, a trezan si!

Ovaj revolucionarni napitak zasluga je profesora Davida Nutta s londonskog Imperial Collegea, stručnjaka za borbu protiv svih vrsta ovisnosti, osobito kanabisa i ekstazija - nešto poput našeg Slavka Sakomana. Profesor Nutt i njegov tim ponose se s još jednom značajkom svog otkrića - da sintetički alkohol ne izaziva promjene raspoloženja i ćudljivost, te ono najvažnije, ne vodi u ovisnost. Također, tijelo ga se mnogo lakše oslobađa nego običnog alkohola.

Na ovo otkriće natjerale su ga i zabrinjavajuće statistike: tijekom 2009. u Velikoj Britaniji hospitalizirano je oko 800 tisuća bolesnika povezanih sa alkoholom, no za njih 6500 pomoć je stigla prekasno.

Profesor Nutt vjeruje da će novi napitak, koji bi mogao zamijeniti alkohol u pivu, vinu i žestici, imati dramatični utjecaj na društvo.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:04 27.12.2009.

To ostaje samo utjeha za alkoholicare. Takvo sto svijet nikad ne bi dozvolio da ode na trziste.

IK
ime korisnicko
17:33 27.12.2009.

trijezan!!

OB
-obrisani-
05:41 28.12.2009.

od toga se zabe legu u stomaku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije