Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za balans hormona i zdravlje crijeva

Salata od sirove mrkve novi je hit na TikToku: O čemu je riječ i zaslužuje li toliku pompu?

TikTok
01.08.2023.
u 15:30

Mrkva je bogata karotenoidima, posebno beta-karotenom, a postoje istraživanja koja kažu da voće i povrće bogato ovim spojevima može poboljšati izgled i elastičnost kože, objasnila je liječnica.

Ako na TikToku pratite recepte i objave o zdravoj hrani i dobrim namirnicama, vjerojatno ste nekad i sami naišli na ovaj 'trendi' recept za salatu od sirove mrkve. Naime, na tisuće korisnika na platformi hvali tu jednostavnu salatu kao da je riječ o nekom čarobnom lijeku, a posebne joj se zasluge pripisuju kada je riječ o balansu hormona, zdravlju probave, pa čak i raspoloženju; no je li  - zdjelica naribane mrkve doista vrijedna sve te pompe? Što je salata od sirove mrkve? Iako je svatko radi malo drugačije, recept za salatu od sirove mrkve na TikToku podrazumijeva nekoliko velikih mrkvi narezanih na 'trakice', malo jabučnog octa, ulje (po izboru od kokosovog, do maslinovog), te prstohvat soli i papra. Na prvi je pogled jasno da ovdje nije riječ o nekoj salati čija bi priprema zahtijevala znanje i vještine nekog kulinarskog chefa, već je samo predstavljen drugačiji način na koji se može uživati u naribanoj mrkvi, u ovom slučaju sa dodatkom probiotika iz octa.

Važno je napomenuti da jedna srednja mrkva sadrži oko 25 kalorija, tako da salatu od sirove mrkve nikako ne treba gledati kao obrok ni njegovu zamjenu, već eventualno kao prilog ili bazu za 'pravu' salatu, piše Mind body green. A je li ona zaista kao lijek? Naravno da nije, slažu se stručnjaci, ističući ipak kako ova salata, odnosno sirova naribana mrkva, ima neke prednosti:

@georginaburgess_ Viral raw carrot salad 😍🥕 3 large carrots, shaved 2 tbsp sesame oil 1 tbsp soy sauce Pinch salt 1 tbsp rice vinegar or apple cider vinegar 1-2 tsp maple syrup - optional Big squeeze of lemon or lime juice Sesame seeds Handful fresh coriander #carrotsalad #vegansalad #veganside #rawcarrotsalad #healthyvegan ♬ original sound - argyfargo

Može poboljšati izgled kože

"Mrkva je bogata karotenoidima, posebno beta-karotenom, a postoje istraživanja koja kažu da voće i povrće bogato ovim spojevima može poboljšati izgled i elastičnost kože", objasnila je liječnica primarne zdravstvene zaštite dr. Navya Mysore. Ipak, ona napominje i da prekomjerna konzumacija mrkve može uzrokovati stanje zvano karotenemija do kojeg dolazi kada se u krvi poveća razina beta-karotena, zbog čega koža dobije žutu ili narančastu pigmentaciju. Zbog toga imajte na umu da sa konzumacijom mrkve ne treba pretjerivati i da je dovoljno pojesti nekoliko mrkvi dnevno.

Doručak su jeli kasnije, a večeru ranije. Evo što se dogodilo nakon više od dva mjeseca...

1/9

 

Može pomoći ravnoteži hormona i šećera u krvi

Visok sadržaj vlakana u mrkvi mogao bi objasniti potencijal za uravnoteženje hormona i šećera u krvi, a studije pokazuju da povećani unos vlakana može kod osoba s dijabetesom poboljšati metabolizam glukoze, objašnjava Mysore. "Također, osobe koje imaju PCOS često imaju inzulinsku rezistenciju, a poboljšanje metabolizma glukoze može općenito pomoći hormonalnoj ravnoteži".

Koristi dobrim bakterijama u crijevima

Poznato je da beta-karoten, kojeg u mrkvi ima u izobilju, pomaže poboljšati sastav crijevnog mikrobioma, dodaje liječnica, a sadržaj vlakana iz mrkve koristi i crijevima i probavi. "Kada se salati od mrkve doda jabučni ocat, crijeva se povećavaju zbog polifenola koji pomaže u održavanju crijevnih bakterija".

Zaslužuje li ova salata toliku popularnost?

Kao što je objašnjeno, postoje mnoge zdravstvene dobrobiti svakodnevnog konzumiranja mrkve, posebno u kombinaciji s jabučnim octom, rekla je Mysore za portal Mind Body Green. Osim toga, dodaje, salata od mrkve može biti ukusan način da u organizam unesete nešto povrća (ne brinite, recept slijedi). Ipak, liječnica napominje kako mrkva nije jedini izvor vlakana ili beta-karotena, a slične prednosti nude i ove namirnice:

  • Špinat
  • Zelena salata
  • Rajčica
  • Slatki krumpir
  • Brokula
  • Dinja
  • Tikvice

Recept za salatu od sirove mrkve

Ovaj je recept na TikToku objavila korisnica Gina Burgess, a što se tiče okusa, svakako je vrijedan pompe. "Jednostavno pomiješajte sve navedene sastojke i uživajte!", poručila je u svom postu, a trebate:

3 velike mrkve, narezane na trakice
2 žlice sezamovog ulja
1 žlica soja umaka
1 žlica rižinog ili vinskog octa 
Sok od limuna ili limete
1 šaka svježeg lišća korijandera, a po želji, dodaje autorica, salatu možete posuti sezamom ili politi sa žličicom do dvije javorovog sirupa; uživajte!

Novi hit na TikToku: Ovaj bizaran recept s kiselim krastavcem isprobali su samo najhrabriji

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
17:36 01.08.2023.

Ako tako tvrde na TikToku onda je sigurno vjerodostojno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije