Slatke rolice obožavamo u bezbroj različitih verzija, a ova Petrina jedna je od najboljih koje smo isprobali. Predivno tijesto i aromatičan nadjev izvrsno prijaju uz kavu, čaj, prirodan sok... ukratko, uz svaki jutarnji ritual koji upražnjavate!
Ružice s bademima by Petra Jelenić
Za tijesto:
80 g mlijeka
15 g kvasca
500 g glatkog brašna
5 jaja
40 g šećera
12 g soli
300 g maslaca
Za nadjev:
200 g fino mljevenih tostiranih badema
50 g sjeckanih tostiranih badema
50 g smeđeg šećera
1 bjelanjak
30 g pekmeza od marelica
korica 2 limuna
20 ml finog konjaka
40 g zlatnih grožđica
cca 150 ml mlijeka
Priprema:
Maslac izradite sa soli i spremite u hladnjak do korištenja. U brašno dodajte mrvljeni kvasac, šećer, jaja i mlijeko i dobro mijesite da tijesto postane jako glatko i elastično. Tada postupno dodajte hladan maslac narezan na listiće i mijesite dok tijesto u potpunosti ne apsorbira maslac i postane jako glatko, elastično i u potpunosti se odvaja od posude. Prebacite tijesto u posudu za dizanje, poklopite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi cca 2 sata da udvostruči volumen. Tada malo premijesite tijesto da splasne (tzv. Punch down) pa spremite u hladnjak na 3 sata. Tijesto razvaljajte u pravokutnik 1 cm debljine, punite nadjevom i zarolajte u roladu duljine oko 40 cm. Režite roladu na šnite debljine 5 cm. Složite jednu šnitu do druge u kalup za pečenje s nadjevom prema gore. Ostavite malo razmaka između ružica. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Priprema nadjeva:
Mlijeko zakipite pa pofurite bademe – postupno dodajte dok se ne dobije srednje gusta smjesa od badema. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.