Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatko jutro

Ružice s bademima Petre Jelenić – zvuči kao početak jednog divnog dana!

08.09.2022.
u 07:00

Ne treba posebno predstavljati našu vjerojatno najbolju pastry cheficu zbog čijih su kolača ovoga ljeta Zagrepčani po paklenim vrućinama tražili stol više na gornjem gradu. Dok čekamo novi Petrin projekt tješimo se s receptima koje nesebično daruje – premda živi od pripreme kolača, najviše je veseli kad vidi da ih ljudi i dalje redovito doma sami peku.

Slatke rolice obožavamo u bezbroj različitih verzija, a ova Petrina jedna je od najboljih koje smo isprobali. Predivno tijesto i aromatičan nadjev izvrsno prijaju uz kavu, čaj, prirodan sok... ukratko, uz svaki jutarnji ritual koji upražnjavate!

Ružice s bademima by Petra Jelenić

Za tijesto:

80 g mlijeka

15 g kvasca

500 g glatkog brašna

5 jaja

40 g šećera

12 g soli

300 g maslaca

Za nadjev:

200 g fino mljevenih tostiranih badema

50 g sjeckanih tostiranih badema

50 g smeđeg šećera

1 bjelanjak

30 g pekmeza od marelica

korica 2 limuna

20 ml finog konjaka

40 g zlatnih grožđica

cca 150 ml mlijeka

Priprema:

Maslac izradite sa soli i spremite u hladnjak do korištenja. U brašno dodajte mrvljeni kvasac, šećer, jaja i mlijeko i dobro mijesite da tijesto postane jako glatko i elastično. Tada postupno dodajte hladan maslac narezan na listiće i mijesite dok tijesto u potpunosti ne apsorbira maslac i postane jako glatko, elastično i u potpunosti se odvaja od posude. Prebacite tijesto u posudu za dizanje, poklopite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi cca 2 sata da udvostruči volumen. Tada malo premijesite tijesto da splasne (tzv. Punch down) pa spremite u hladnjak na 3 sata. Tijesto razvaljajte u pravokutnik 1 cm debljine, punite nadjevom i zarolajte u roladu duljine oko 40 cm. Režite roladu na šnite debljine 5 cm. Složite jednu šnitu do druge u kalup za pečenje s nadjevom prema gore. Ostavite malo razmaka između ružica. Pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Priprema nadjeva:

Mlijeko zakipite pa pofurite bademe – postupno dodajte dok se ne dobije srednje gusta smjesa od badema. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije