Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslijeblagdanski meni

Recite djeci da to povrće jede baš Superman

voće,povrće
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.01.2015.
u 19:15

Kod djece se nikako ne smije primjenjivati redukcijska dijeta ili vegetarijanska prehrana, upozorava Darija Čubelić, dr. med. spec. opće medicine

Kod djece se nikako ne smije primjenjivati redukcijska dijeta ili vegetarijanska prehrana, upozorava Darija Čubelić, dr. med. spec. opće medicine.

– Savjetujem najklasičniju zdravu prehranu. U “organizaciji” tanjura držite se formule 40:30:30, što znači da 40 posto kalorijskog unosa budu ugljikohidrati, 30 posto proteini i 30 posto masti. Neka to budu zdrave masti iz, primjerice, orašastih plodova. Neka piju obrano mlijeko i jogurt. Od krtog mesa preporučujem teletinu, piletinu i slično.

Liječnica ističe da je bilo slučajeva kada su joj se roditelji obratili jer je dijete imalo problem s pretilošću.

– To su bili tipični slučajevi malih ovisnika o “fast foodu” poznatih lanaca brze hrane.

U takvim je situacijama izuzetno teško raditi s djecom, ali uspjeli smo riješiti problem. Puno toga posljedica je promidžbe koja postoji u današnjem svijetu. Primjerice, djeca hoće čokoladu jer je na omotu njihov najdraži lik iz crtića. Uvijek savjetujem roditeljima da budu pametni i iskoristite upravo to. Dajte djeci povrće i recite da to isto jede njihov crtani junak. Poigrajte se i neka tanjur djetetu bude šaren i zanimljiv. Uz to važna je i fizička aktivnost, a ja uvijek preporučujem ekipne sportove gdje će se dijete družiti, steći nove prijatelje te samim time imati motivaciju da se i dalje bavi odabranim sportom. U ovo vrijeme to može biti klizanje, plesna skupina, sportovi koje organiziraju škole u svojim dvoranama, mali nogomet, badminton... – savjetuje dr. Čubelić.

>>5 namirnica koje bi zimi trebali konzumirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije