Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Neobična, ali odlična kombinacija: Isprobajte kruh od tikvica s čokoladom

shutterstock
25.01.2024.
u 09:30

Kruh s tikvicama i čokoladnim suzama gotov je za nešto više od sat vremena, nije vam potreban mikser i ne zahtijeva nikakvo tešku pripremu osim sjeckanja i cijeđenja tikvica.

Tikvice pružaju izvrsnu vlažnost i, kada se sitno nasjeckaju, stapaju se s tijestom dok se peku, ostavljajući vam prekrasan i mekan krajnji rezultat. Kruh od tikvica je jednostavan, ali samo nekoliko sastojaka čini ga savršenim. Maslac u tijestu daje okus, dok ga malo ulja održava vlažnim danima. Malo mljevenog cimeta daje toplinu. Svjetlosmeđi šećer daje dodatnu vlažnost i suptilan okus melase, a kiselo vrhnje daje dodatnu masnoću kako bi kruh bio super mekan. Konačno, komadići čokolade pružaju suptilnu slatkoću i bogatstvo koje skromni brzi kruh pretvara u pravu poslasticu, prenosi Simply Recipes.

Kruh s tikvicama i čokoladnim suzama gotov je za nešto više od sat vremena, nije vam potreban mikser i ne zahtijeva nikakvo tešku pripremu osim sjeckanja i cijeđenja tikvica. Odlično paše ujutro uz šalicu kave ili čaja i čini najbolji međuobrok tijekom dana. Naravno, recept možete prilagoditi sebi.

VEZANI ČLANCI: 

Razmislite o zamjeni poluslatkih komadića čokolade tamnom ako volite malo više dubine i bogatstva ili mliječne čokolade ako volite nešto slađe. Ili dodajte nasjeckane, pržene orahe. Možete čokoladu zamijeniti orašastim plodovima i grožđicama ili sušenim brusnicama.

Kruh od tikvica s čokoladnim suzama može se čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili čvrsto zamotan u plastičnu foliju do 4 dana. Također se može zamrznuti do 3 mjeseca, samo ga odmrznite u hladnjaku ili na pultu prije posluživanja. A, ako nemate kalup za kruh, ovaj recept možete ispreći u obliku muffina!

Sastojci:

  • Ulje za premazivanje
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 227 g višenamjenskog brašna
  • 1 1/4 žličice praška za pecivo
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 6 žlica neslanog maslaca, otopljenog
  • 2 žlice ulja
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja
  • 195 g čokoladnih suza

VEZANI ČLANCI: 

Upute:

  1. Postavite rešetku u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Namažite kalup za pečenje uljem te obložite donju i najdužu stranu papirom za pečenje. Kraće strane nije potrebno obrubljivati.
  3. Tikvicama odrežite krajeve te ih naribajte pomoću ribeža.
  4. Stavite naribane tikvice u cjedilo i stišćite ih rukama kako bi uklonili višak vode. Nakon što ste sve tikvice ocijedili, prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu i ocijedite preostali višak tekućine. Sada biste trebali imati otprilike do 2 šalice nasjeckanih tikvica.
  5. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol da se sjedine i ostavite sa strane.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, smeđi šećer, otopljeni maslac i ulje dok se dobro ne sjedine.
  7. Dodajte jaja i vaniliju u smjesu s maslacem i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Zatim, dodajte kiselo vrhnje i mutite.
  8. Dodajte narezane, ocijeđene tikvice u smjesu s maslacem i miješajte dok se tikvice ravnomjerno ne rasporede.
  9. Dodajte komadiće čokolade u smjesu s brašnom i promiješajte tako da prekrijete komadiće čokolade.
  10. Dodajte mješavinu brašna i komadića čokolade u mokru smjesu i miješajte pjenjačom ili gumenom lopaticom dok se potpuno ne sjedine.
  11. Prelijte tijesto u pripremljeni kalup za kruh i zagladite vrh. Na vrh stavite još komadića čokolade po želji.
  12. Pecite kruh dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 50 do 60 minuta.
  13. Pustite da se kruh od tikvica malo ohladi u posudi postavljenoj na rešetku, oko 10 minuta. Podignite kruh držeći ga za papir za pečenje i prebacite ga na rešetku da se dovrši hlađenje. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije