Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskršnja tradicija

RECEPT DANA Napravite najukusniju šunku u kruhu chefa Ognjenovića

Shutterstock
30.03.2024.
u 07:13

Prije nego je zamotate u tijesto, šunku, naravno, treba skuhati i ostaviti u vodi u kojoj se kuhala da se ohladi

Mala ili velika šunka, s kosti ili rolana, u mrežici, s kožom ili bez nje – mnogima je za Uskrs ipak najfinija pečena u kruhu. Poslužiti je možete toplu ili hladnu, ali svakako je režite na deblje šnite, savjetuje naš poznati chef Branko Ognjenović, koji nam je otkrio sve tajne ove delicije. Šunku, naravno, treba skuhati u blago zasoljenoj vodi (ali ne prekuhati, da ostane mrvicu tvrđa), ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala, a ostatak postupka donosimo u receptu. Uz šunku servirajte i namaz od tvrdo kuhanih jaja koja ste ogulili i nasjeckali na sitne kockice.

Majonezu, vrhnje, sjeckani vlasac i peršin dobro izmiješajte pa u to umiješajte jaja. Ako je pregusto, dodajte još malo kiselog vrhnja ili majoneze. Za one koji vole nešto neuobičajenija uskrsna jela, chef Ognjenović predlaže pržene mišiće od šunke. U posudu uspite vodu, sol i maslac, dodajite brašno uz stalno miješanje. Kad se smjesa počela odvajati od posude, još malo je pržite pa maknite s vatre. Kad se ohladi, u nju umiješajte dva jaja, jedno po jedno. U smjesu umačite kockice šunke nabodene na štapiće i pržite ih u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu i servirajte sa salatom, mladim lukom i vrhnjem.

VEZANI ČLANCI: 

Šunka u kruhu

Sastojci:

  • 1 kg dimljene kuhane šunke
  • 300 g oštrog brašna
  • 300 g glatkog brašna
  • ½ kocke svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
  • prstohvat soli
  • 1 žličica šećera mlaka voda
  • 1 jaje (za premazivanje)

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Napravite krušno tijesto tako da u malo mlake vode (ne toplije od 30 °C) dodate žličicu šećera i razmrvite svježi kvasac. Dobivenu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi da kvas počne fermentaciju. U posudu stavite brašno, sol i fermentirani kvasac. Nikad ne dodajte sol izravno na kvasac kako ne biste uništili kvaščeve gljivice. Rukom miješajte brašno i kvasac, polako dodajući mlaku vodu. Vodu dodajte ovisno o tome koliko brašno upija vodu. Tijesto prekrijte krpom i ostavite sat vremena na toplom da tijesto fermentira. Kad je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na debljinu od dva centimetra. U tijesto umotajte kuhanu šunku i po želji ukrasite ostatkom tijesta (ružice, lišće ili već po želji). Tijesto premažite tučenim jajetom. Šunku pecite u pećnici na 180 °C 20 minuta do pola sata, ovisno o veličini i debljini kruha. Kad je pečena, razrežite je i poslužite s kuhanim jajima, rotkvicom i mladim lukom.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije