Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ranije stupanje u seksualne odnose odgovorno za rak grlića maternice

rak
Arhiva VL-a
21.12.2009.
u 11:00

Iako je povezanost lošijega materijalnog statusa i raka grlića maternice poznata od ranije, nije bilo poznato što je uzrok.

Rano stupanje u seksualne odnose može povećati rizik od raka grlića maternice, odnosno može ga čak udvostručiti. Do tog su zaključka došli znanstvenici dok su istraživali zašto su siromašnije žene sklonije ovoj vrsti raka, te su ustanovili da te žene obično ranije stupaju u seksualne odnose nego imućnije žene.
Najnoviji rezultati objavljeni su u britanskom časopisu Journal of Cancer.

Inače, razlika u broju oboljelih od raka grlića maternice između siromašnih i bogatijih žena na svijetu već je ranije uočena, no znanstvenici nisu bili sigurni što je uzrok.
Ranije se smatralo da su siromašnije žene sklonije raku grlića maternice zato što rjeđe odlaze liječniku na kontrolu. No, čini se da to ipak nije tako važan čimbenik.

Osim vremena stupanja u prvi seksualni odnos, važan je čimbenik i vrijeme rađanja prvog djeteta. Redovita kontrola samo je jedan od čimbenika.

Dr. Silvia Francheschi, voditeljica studije, kaže da rezultati nisu ograničeni na adolescenciju te da je rizik od raka grlića maternice veći kod žena koje su svoj prvi seksualni odnos imale u dobi od 20 u odnosu na one koje su ga imale sa 25 godina.
- Prema našoj studiji siromašnije žene upuštale su se u seksualne odnose u prosjeku četiri godine ranije.

One su se tako mogle ranije zaraziti HPV-om, zbog čega se taj virus mogao tijekom dužeg vremena razvijati u rak grlića maternice. Veza HPV-a i raka grlića maternice već je ranije utvrđena.

- Iako se žene mogu zaraziti HPV-om u bilo kojoj dobi, ako se zaraze u vrlo ranoj dobi to može biti iznimno opasno jer kod ranije zaraze virus može nanijeti više štete koja kasnije može dovesti do raka grlića maternice.

Stručnjaci upozoravaju da je ova studija važno upozorenje da se cjepivo protiv HPV-a mora davati djevojkama u školama prije nego što se upuste u seksualne odnose, posebno u siromašnijim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije