Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika pogreška

Prošla je kroz 'intenzivnu' kemoterapiju nakon terminalne dijagnoze - samo da bi saznala da uopće nije imala rak

Kennedy News/ Lisa Monk
10.04.2024.
u 12:30

‘Najteže je to podnio moj najstariji sin. Moja djevojčica je jako dobro skrivala svoje osjećaje, ali sam od njezine učiteljice saznala da je u školi bila opterećena time’.

Majka dvoje djece tvrdi da je bila podvrgnuta vrlo intenzivnoj kemoterapiji - samo da bi otkrila da uopće nije imala rak. 39-godišnja Lisa Monk iz College Stationa u Teksasu isprva je 2022. otišla u bolnicu zbog bolova u trbuhu za koje je sumnjala da su povezani s bubrežnim kamencima. Pretrage sa zakazanog pregleda otkrile su dva bubrežna kamenca, ali su također označile masu na slezeni, piše New York Post.

Visokoškolska djelatnica je u siječnju prošle godine bila podvrgnuta uspješnoj operaciji uklanjanja mase - ali tada su se događaji zakomplicirali. Monk tvrdi da je slezena poslana u tri različita patološka laboratorija na testiranje prije nego što je konačno poslana u četvrti laboratorij, gdje je bila pozitivna na rijedak i terminalni oblik raka, nazvan angiosarkom svijetlih stanica.

 

Angiosarkom je vrsta raka koji se formira na sluznici krvnih i limfnih žila, prema klinici Mayo. Unatoč dostupnim tretmanima, smatra se da angiosarkom ima lošu prognozu bez obzira na dob ili spol. ‘Bio je to tip raka krvnih žila pronađen u slezeni i doktor mi je rekao imam 15 mjeseci života’, otkrila je Monk u videu, ‘Bilo je to teško vrijeme’. 

Mama, razumljivo izbezumljena nakon užasnih vijesti, na kraju je svom suprugu i svoje dvoje male djece morala reći poražavajuću dijagnozu. ‘Nisam im u ovom trenutku rekla da je terminalno ili da imam samo 15 mjeseci života, samo sam im rekla da je loše, ali da ću se pokušati boriti protiv toga’, rekla je Monk, ‘Najteže je to podnio moj najstariji sin. Moja djevojčica je jako dobro skrivala svoje osjećaje, ali sam od njezine učiteljice saznala da je u školi bila opterećena time’. 

VEZANI ČLANCI:

Ono što je uslijedilo, objasnila je Monk, bio je ‘agresivan’ režim kemoterapije. Upućena je u bolnicu za rak i imala je prvu rundu kemoterapije u ožujku 2023. Nakon što je izgubila svu kosu, Monk je objasnila da je prošla drugu rundu terapije zbog koje je povraćala i dobila ‘srebrnastu kožu’. ‘Bilo je to vrlo teško vrijeme. Pisala sam oproštajna pisma i pisma unucima koje nikada neću upoznati i vjenčanjima na koja nikada neću doći’, prisjetila se. 

Ali, na rutinskom pregledu u travnju, sljedećeg mjeseca, Monk je dobila još šokantniju vijest: ona uopće nije imala rak. Patološki nalaz, objasnio je njezin liječnik, bio je pogrešan. ‘Prvo sam vidjela medicinsku sestru i ona me samo pitala o mojim simptomima i skrolala je po računalu dok je razgovarala sa mnom’, prisjetila se Monk.

‘Odjednom je prestala govoriti. Okrenula se prema meni i izgledala potpuno užasnuto i rekla mi da mora po doktora, a zatim je istrčala iz sobe. Ostavila me samu oko 15 minuta i doktor se vratio. Rekao mi je puno medicinskih žargona, a zatim mi rekao da nemam rak’, dodaje. 

Foto: Kennedy News/ Lisa Monk

Isprva zbunjena i misleći da je to dobra stvar - da su njezine kemoterapije djelovali - Monk je rekla da je tada shvatila da je sve to bila užasna pogreška. ‘Doktor mi je tada rekao da nikada nisam imala rak. U tom trenutku izgledala sam kao da imam rak i osjećala sam se kao da imam rak dok sam povraćala, bilo mi je muka i koža mi je bila srebrnasta zbog kemoterapije’, rekla je Monk.

Da stvar bude još gora, umjesto da se ispriča, liječnik joj je čestitao.  ‘Doktor mi je tada čestitao, što me jako zasmetalo’, otkrila je Monk, ‘Tada sam bila u šoku, ali sada smatram da bi prikladniji odgovor bio 'Žao mi je'. Tražila sam kopiju njihova patološkog izvješća i pronašla sam hodnik da nazovem svog muža i kažem mu novosti’. 

Ali, pogreška tu ne završava. Monk tvrdi da je nakon što je pregledala patološki nalaz kod kuće, shvatila da je datiran mjesec dana prije - što znači da je bolnica imala informacije prije njezine druge runde kemoterapije, ali jednostavno nije pročitala nalaz do njezinog termina.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

‘Prolazila sam kroz kemoterapiju tijekom tog vremena i mogli su mi reći mjesec dana ranije i izbjegla bih drugu rundu kemoterapije da su se potrudili pročitati svoje vlastito patološko izvješće’, dodaje Monk, ‘Nakon što mi je rečeno da nemam rak morala sam pričekati nekoliko dana i onda mi je nakon razgovora sa svim liječnicima potvrđeno da nije rak. Na kraju su ustanovili da će mi slezena puknuti jer je na njoj bila masa. Bila je to samo aktivnost krvnih žila i nema raka’. 

Sada, godinu dana kasnije, Monk kaže da se ona i njezina obitelj još uvijek suočavaju s mentalnim, emocionalnim i financijskim posljedicama užasne pogreške bolnice. Financijski, kaže, još uvijek plaćaju račune. Unatoč činjenici da je bolnica kriva, Monk kaže da nije uspjela postići da se nijedan račun odbaci.

VEZANI ČLANCI:

‘I dalje sam izgledala kao da imam rak. Bila sam ćelava i nisam izgledala dobro. Bio je to svakodnevni podsjetnik da je to nešto što smo svi proživjeli. Godinu dana nakon onoga što mi se dogodilo, ljuta sam. Uništili su mi zdravlje’, rekla je Monk.

Nastavila je: ‘Žalim za svojom djecom što su uopće morali proći kroz ovako nešto u životu kada su mislili da će izgubiti majku. Ne mogu im ovo oduzeti. Znam da na papiru izgleda kao samo nekoliko mjeseci mog života, ali osjećam se kao da je trajalo cijeli život’.

Michaelu (21) 2020. godine dijagnosticirali agresivan rak i dali osam mjeseci života: 'Sada je napokon u remisiji. Zahvalni smo!

Komentara 1

MO
montello
09:40 11.04.2024.

ovo je velika pogreska doktora itreba ih masno tuziti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije