Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Projekt NEXT-E: 30 novih HEP-ovih punionica na hrvatskim autocestama!

Projekt NEXT-E: 30 novih HEP-ovih punionica na hrvatskim autocestama!
Foto: Promo
26.04.2018.
u 12:00

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Na autocestama i važnijim cestovnim pravcima planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što bi se sufinanciralo kroz EU fondove.

Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMOBILNOST. Projekt eMOBILNOST HEP grupe u potpunosti se uklapa u novu energetsku strategiju Europske unije u sklopu kojeg se razvija mreža stanica za punjenje električnih vozila ELEN.

Danas je HEP lider na tržištu elektromobilnosti u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva. Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i važnijim cestovnim pravcima planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što ce se sufinancirati kroz EU fondove.

NEXT-E: rekordna sredstva iz fonda CEF za razvoj elektromobilnosti!

Osim sudjelovanja u provedbi EU projekta EAST-E, HEP-ov tim za eMOBILNOST nastavlja s prijavama za dobivanje financijskih sredstava iz različitih EU izvora kojima se planira daljnje širenje javne infrastrukture za punjenje električnih vozila.

U srpnju 2017. godine Europska komisija je odabrala je projekt NEXT-E za sufinanciranje kroz program Connecting Europe Facility (CEF), u vrijednosti od 18,84 milijuna eura, što je najveća subvencija ikada odobrena u okviru CEF-a za segment razvoja e-mobilnosti. NEXT-E je projekt koji ce omogućiti izgradnju mreže od cak 252 punionica za električna vozila u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Uz Hrvatsku elektroprivredu konzorcij NEXT-E cine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka, E.ON Mađarska, E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj) te Nissan i BMW.

U okviru ovog projekta, konzorcij ce instalirati 222 multi standardne brze punionice (50 kW) te 30 ultra brzih punionica (150 – 350 kW) duž središnjih TEN-T koridora i središnje mreže, cime ce po prvi puta u potpunosti na električni pogon biti moguće prije i velike udaljenosti duž šest Kohezijskih država.

HEP-u ce projekt omogućiti postavljanje ukupno 30 novih punionica - 26 brzih i 4 ultra brze punionice najnovije tehnologije (snage od 150 kW) na autocestama Gorican - Rijeka, Zagreb-Split te Bregana – Lipovac. Sve ce punionice biti multi-standardne, što znaci da ce se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila.

Postavljanje brzih punionica bit ce završeno do kraja 2020. godine, paralelno s dolaskom nove generacije električnih vozila za velike udaljenosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije