Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak majstora

Preminuo slikar Mladen Veža, naš veliki majstor pejzaža i erotike

'obzor zagreb 31.05.2006. .......mladen veza........ snimio: Anto Magzan'
'Anto Magzan'
18.02.2010.
u 22:30

U međunarodnim krugovima afirmirao se svojim Pariškim ciklusom iz 1950. godine. Često je isticao da je u Jugoslaviji bio nepodoban zbog veze s Vladkom Mačekom.

Poštovatelje umjetnosti potresla je vijest da je u 95. godini preminuo naš veliki akademski slikar Mladen Veža. Rođen je 7. veljače 1916. u Bristu, čestom motivu svojih pejzaža.

Diplomirao je 1937. u slikarskoj klasi profesora Vladimira Becića, a već iduće godine imao je prvu samostalnu izložbu. U međunarodnim krugovima afirmirao se svojim Pariškim ciklusom, slikama koje su nastale tijekom studijskog putovanja 1950. godine. Često je isticao da je u Jugoslaviji bio nepodoban zbog veze s Vladkom Mačekom, zbog čega od izložbe pariških motiva 1951. do iznimno cijenjene retrospektive 1980. u Umjetničkom paviljonu u rodnoj zemlji nije imao ni jednu samostalnu izložbu.

Uz pejzaže mnogo se bavio ilustracijom, a nisu mu bili strani ni erotski motivi. Jednu od posljednjih izložaba imao je u Galeriji Mona Liza koja mu je objavila i luksuznu monografiju. Ispraćaj Mladena Veže bit će na Mirogoju 24. veljače.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
06:00 19.02.2010.

da,nažalosr takav si sa kakvima se i družiš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije