Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona prehlada i gripa

Prehlađeni ste? Limun i med će možda pomoći, ali ova neobična namirnica bi mogla biti još i bolja!

Pexels
11.02.2024.
u 08:00

Pokazalo se da ova slastica ima bolji utjecaj na sprečavanje prehlada i gripe

Vrijeme je prehlada i gripe, a znamo da je najbolji prirodni način za podizanje imuniteta i sprečavanje prehlada, limun, med i đumbir.  Međutim, profesor Alyn Morice sa Sveučilišta Hull tvrdi da postoji bolji "lijek" - čokolada. 

Tvrdi kako kakao ima bolji utjecaj na sprečavanje prehlada i gripe, a to temelji na rezultatima istraživanja u kojem su sudjelovala 193 pacijenta kojima se stanje poboljšalo u samo dva dana nakon korištenja preparata na bazi kakaa. 

VEZANI ČLANCI:

Nisu ovi prvi podaci koji ukazuju na zdravstvenu dobrobit kakaa, istraživanje provedeno na Imperial Collegeu pokazalo je da sastojak teobormin, također poznat i kao ksanteoza, sprečava simptome prehlade. 

Teobromin je ljepljiviji i "puniji" od ostalih preparata za liječenje prehlade i "kači" živčane završetke u grlu, što nas navodi na iskašljavanje. Za to obično koristimo limun i med no, smatra Morice, teobromin je mnogo efikasniji izbor.  Tvrdi kako vruća čokolada neće biti toliko učinkovita jer se ne zadržava dovoljno dugo u grlu u tekućem stanju, ali je zato kockica čokolade mnogo bolji izbor, zaključuje Morice.  

Ono što je bitnije, naglašava dr. Morice, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a riječ je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva  od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lijekovima portiv kašlja. Stoga, idući put kada vas uhvati kašalj, posegnite za redom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšat ćete i tegobe tipične za hladnije doba godine. 

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije