Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Bauhausu već 15 dana prodaju borove, na trešnjevač kom placu, Jarunu, Branimircu i u Ilici od danas

Ponuda: I 400 kuna za pravi bor

borovi
Martin Pulić/VLM
18.12.2009.
u 23:24

U centrima i na tržnicama nude se uvezena drvca iz Njemačke i Mađarske. Ipak, i takva su bolja od umjetnih koja stoje koliko i pravi borovi – 199 kn.

“To je vrijeme ljubavi i mira, sretan Božić svakome...” pjevaju Fantomi iz daljine, s radija, a prsti se smrzavaju dok dotiču i biraju ponuđena drvca uvezena iz Njemačke ili Mađarske koja se prodaju u našim centrima ili na tržnicama.

Prodaja odlično počela
A za božićnu obiteljsku idilu može se malo i pretrpjeti. Biraju se drvca pomno kao dame za ples – koja će naljepše zasjati pod nakitom, utopliti dom, uz koju će se najlakše sanjati i doživjeti radost i ljubav o kojima je govorio onaj čije se rođenje slavi?

Ipak, samo je jednom u godini Božić, pa čemu onda žaliti kune za božićna drvca koja su ionako posječena.

– Borovi se odlično prodaju već petnaest dana. Svakog dana prodamo tristotinjak komada – kaže mladi prodavač u Bauhausu sav zadihan od piljenja, prilagođavanja borova željama kupaca. U ponudi su oni visine od 200 do 250 centimetara za 199 i oni od 150 do 250 cm za 139 kuna.

– Kupio sam skandinavsku smreku. Malo manje miriše, ali je atraktivna i lijepo će izgledati kad je ukrasimo – komentira 53-godišnji Mijo dok u kolicima gura svoje božićno drvce. Rekao mu je mladi prodavač da će ga koštati 139 kuna.

– Nekad si za taj novac mogao kupiti božićni bor visok i dva metra – mrmlja sebi u bradu. Što je tu je. Ipak, pravo drvce koštalo ga je puno manje od umjetnog bora ukrašenog crvenim ili srebrnim ukrasima. Njegova je cijena 299 kuna.

A ta je cijena gotovo jednaka cijenama borova uvezenih iz Mađarske i ponuđenih na trešnjevačkom placu. Oni pak sigurno ne smrde na plastiku.

Da barem bude kao lani
Ipak, tamo kupci tek razgledaju ili, kako kaže prodavač i vrtlar Josip Tolić, tek se zaljubljuju u borove.

– Drvca se mogu kupiti po cijeni od 200 do 400 kuna. Danas smo prvi dan na placu i do poslijepodneva smo prodali tri bora. Najskuplji za 350 kuna – kaže vrtlar Tolić. Priznaje da ove godine priželjkuje prodaju kakva je bila lani kada je prodano sedam tisuća božićnih borova.

Ključne riječi

Komentara 1

IZ
izbrisan
08:47 19.12.2009.

Nasa posla.Uvezeno vrijedi vise nego domace. Sjetite se samo iznosa stete za 45 posjecenih bukava kod Plitvica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije