Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Pizza bi mogla čak biti i zdrava za vas: Može vam pomoći s ovim stanjem!

Pexels
18.01.2024.
u 07:00

Pizzu mnogi smatraju brzom i nezdravom hranom, no to i nije baš uvijek slučaj

Mnogima je pizza samo brza i nezdrava hrana, što je zapravo i razumljivo. Ali, to ipak nije samo tako. Sve ovisi kakvu ju napravite, odnosno naručite. Naravno, masna kriška svježe pizze ravno iz kutije možda neće imati sve nutritivne prednosti koje vaše tijelo traži. Ako se priprema sa svježim sastojcima kao što rade Talijani, pizza može ublažiti simptome reumatoidnog artritisa (RA), pokazalo je istraživanje, piše Yahoo! News

Svježa mozzarella, maslinovo ulje, svježe rajčice i bosiljak na vrhu tankog, ručno miješano tijesto? To zapravo i nije junk food i u pravim količinama pizza je vrlo dobra za vas. Toliko dobra da bi mogla pomoći oboljelima od reumatoidnog artritisa. Ali kako?

VEZANI ČLANCI:

RA je autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sustav greškom napada zdrave stanice, uzrokujući upalu i oticanje. To je dugotrajno stanje koje uzrokuje bol i ukočenost u zglobovima, a za koje trenutačno ne postoji lijek. Međutim, rana dijagnoza i liječenje - od vježbi do operacije - ključni su za sprječavanje dugotrajnog oštećenja zglobova.

Znanstvenici iz Italije otkrili su da jedenje barem pola pizze jednom tjedno može pomoći u smanjenju boli uzrokovane bolešću do 80 posto. Stručnjaci su rekli da je to zbog protuupalnih svojstava koja se nalaze u nekim svježim sastojcima. "Ovi korisni učinci vjerojatno su bili uzrokovani sirom mozzarella i, u manjoj mjeri, maslinovim uljem, iako nismo bili u mogućnosti procijeniti mogući doprinos umaka od rajčice", napisali su istraživači.

VEZANI ČLANCI: 

Za studiju, koja je objavljena u Nutrients, stručnjaci su analizirali konzumaciju pizze i širu prehranu 365 osoba s RA između 18 i 65 godina. Sudionici koji su jeli pola pizze više od jednom tjedno prijavili su smanjenje boli u usporedbi s onima koji su jeli dvije pizze mjesečno. Oni s težim oblicima koji su pojeli istu količinu pizze vidjeli su smanjenje boli za 80 posto u usporedbi s grupom koja je jela manje pizze.

Više od 400.000 odraslih u Velikoj Britaniji ima RA, prema Nacionalnom društvu za reumatoidni artritis. Lijekovi kao što su steroidi i fizioterapija glavni su oblici liječenja stanja. Nema čvrstih dokaza koji upućuju na to da određene promjene u prehrani mogu poboljšati RA. Iako neki ljudi s ovom bolešću osjećaju da im se simptomi pogoršavaju nakon što pojedu određenu hranu, iz zdravstva se preporučuje oboljelima da slijede protuupalnu mediteransku dijetu koja uključuje povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove, grah, žitarice, žitarice, ribu i nezasićene masti poput maslinovog ulja. Studije pokazuju da šarena prehrana također može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih bolesti opasnih po život.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije