Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pesimisti imaju lošije zube

zubi
Arhiv VL-a
12.11.2009.
u 12:25

Jedno je istraživanje pokazalo da pesimistično razmišljanje neizravno dovodi do lošijega oralnog zdravlja, a jedan od razloga je strah od zubara.

Zubi su vam loši i ne vjerujete da vam ima spasa, mislite kako ćete uskoro ostati krezubi? Ako tako nastavite razmišljati, možda ćete vrlo brzo biti u pravu. Naime, pesimisti imaju - lošije zube, što je dokazano istraživanjem.

Pesimisti imaju tako često problema s oralnom šupljinom i pokvarenim zubima, a zubi im često i ispadaju ili se moraju vaditi te se nerijetko klimaju. Isto tako, njihov se negativan stav odnosi i na stav prema zubarima.

Nešto više od 1000 ljudi u ranim 30-ima sudjelovalo je u istraživanju te je svaki od njih za posjeta zubaru ispunio dva upitnika - u jednom su ocijenili svoj stav prema zubaru, a u drugom općeniti stav prema životu.

Četvrtina ispitanika izjavila je da se boje zubara, da izbjegavaju preglede i da odlaze kod zubara samo kad ih boli zub. Rezultat takvog ponašanja je, očekivano, karijes i to dvostruko češće nego kod onih koji redovno posjećuju zubara. Osim toga, imali su dvostruko više pokvarenih ili izvađenih zubi do 32. godine.

Inače, oni koji se boje zubara, pokazalo se, lakše padaju pod utjecaj stresa, manje su društveni i rjeđe će se obratiti drugima za pomoć.

Profesor Murray Thomson sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu, koji je predvodio istraživanje, kaže:
- Tipovi osoba koji nisu skloni anksioznosti imaju čvršću osobnost i lakše se nose sa životnim nedaćama.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KA
karambita
13:46 12.11.2009.

Svi nesto istrazuju i pametuju. Dajte ne pisite vise takve nebulaze po novinama. Obicne gluposti. Ja sam isto istrazio da onaj tko sere dva puta dnevno, vise pojede, nego onaj tko sere jedan put dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije