Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjetuje cesar millan

Pas vam skače po svima? Evo kako riješiti taj problem

shutterstock
20.02.2024.
u 10:30

Kad vaš pas nije dobro istreniran, mogu se dogoditi svakakve vrste problema, u rasponu od frustrirajućih, poput lajanja i povlačenja uzice, do opasnih, poput ugriza i napada.

Kao što će vam svaki vlasnik psa reći, treniranje vašeg ljubimca da postane dobro odgojen član pseće zajednice može biti teško. Zahtijeva disciplinirano ponašanje vlasnika i odgovarajuću dresuru treniranje, idealno od malih nogu, što nije uvijek moguće s psima iz skloništa. Kad vaš pas nije dobro istreniran, mogu se dogoditi svakakve vrste problema, u rasponu od frustrirajućih, poput lajanja i povlačenja uzice, do opasnih, poput ugriza i napada. No možda je jedno od najčešćih nestašluka pasa skakanje na ljude kad ih pozdravljaju, piše Best Life.

Ova bi vam navika mogla biti simpatična, pogotovo ako ste otišli od kuće i želite da vas se dočeka s radošću. Međutim, u slučaju male djece, starijih osoba i bilo koga tko ne voli pse, to može biti poprilično neugodno. Srećom, Cesar Millan, profesionalni trener pasa, ima nekoliko savjeta za uklanjanje ovakvog ponašanja.

 

@imcesarmillan How do you reunite or greet your dog? Remember No Touch, No Talk, No Eye Contact! What outcome are you looking for? #dog #dogtraining #cesarmillan ♬ original sound - Cesar Millan

U videu na TikTok-u, trener kaže da je jedna od najvećih grešaka koje vlasnici pasa čine, a koja pojačava skakanje - maženje, pričanje i drugo tepanje njihovim psima kad uđu u kuću. To razdražuje psa i uzrokuje skakanje, lizanje i lajanje - oni samo odgovaraju vašoj energiji! Kaže da kada radite ovo energizirajuće ponašanje i onda iznenada zamolite svog psa da se smiri – 'proturječite ritualu'.

Vaš će pas preuzeti ponašanje koje nauči od vas i primijeniti ga na svakoga - tako da morate biti sigurni da mu razvijate dobre navike. 'Ako vas vaš pas nauči tako pozdravljati, tako će pozdravljati sve ljude, uključujući djecu', kaže Millan, 'A onda će pomisliti: 'Pa, ja ovo radim s ljudima, onda ću to raditi sa psima, i s mačkama, i s kokošima'.

VEZANI ČLANCI: 

Kaže da te životinje, uključujući ostale pse, neće sretno dočekati razulareni pozdrav. 'Psu onda postaje jako teško družiti se s drugim vrstama ili sa svojom vrstom jer je u njihovom svijetu takav pristup nepoštovanje', kaže Millan. Samo razmislite kako biste se osjećali da vam stranac priđe s ludom količinom energije!

Američki kinološki klub (AKC) ima slične i super jednostavne savjete za izbjegavanje skakanja. 'Jedini način da prestane skakati je da ga prestanete nagrađivati', pišu, 'Ako vaš pas skoči na vas, brzo mu oduzmite ono što želi - vašu pozornost. Pokušajte okrenuti leđa ili se mirno udaljiti kako bi vaš pas shvatio da skakanje ima suprotan učinak od onoga što je namjeravao'. Ili, kako Millan savjetuje: 'Bez dodira, bez razgovora, bez kontakta očima'.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što vaš pas vrati sve četiri noge na pod, možete se - i trebate - okrenuti i pohvaliti ga. Sljedeći put kad vaš pas skoči, pokušajte s ovim taktikama - i ostanite dosljedni. Možda ćete otkriti da je ovaj problem s ponašanjem puno lakše riješiti nego što ste mislili.

Pas koji ‘govori’ postao viralan: ‘Može izraziti niz potreba i emocija, od gladi do potrebe za WC-om!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije