Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Partizani na HTV-u: Ciklus od osam filmova izazvao reakcije gledatelja

Živojinović, Dvornik
10.11.2009.
u 20:07

Nakon “Sutjeske” emitirat će se “Most”, “Valter brani Sarajevo”, “Neretva”, “Doktor Mladen”, “Diverzanti”...

Promicanje svijesti o antifašizmu nije jedini razlog zašto je upravo u vrijeme obilježavanja 20. godišnjice rušenja Berlinskog zida HTV odlučio emitirati ciklus od osam partizanskih filmova.

– U tu kategoriju pripadaju naslovi za koje doista postoji velik interes gledatelja – kazao je glasnogovornik HRT-a Janos Römer. U prilog njegovim riječima idu i reakcije ljudi koji jedva čekaju pogledati, primjerice, Zlatnom medaljom u Moskvi nagrađenu “Kozaru” ili za Oscara nominiranu “Neretvu”.

– Nakon ta dva filma u bivšoj je državi zavladala pomama za partizanskim filmovima. U moru njih bilo ih je nekvalitetnih, ali i dobrih. Smatram da se ovi filmovi, bez obzira na vrijeme i temu, trebaju prikazivati – rekao je Veljko Bulajić, redatelj “Kozare” i “Neretve” .

Vrdoljak čeka tantijeme

Ciklus partizanskih filmova nezamisliv je bez filma Antuna Vrdoljaka “U gori raste zelen bor” ili “Zasede” Žike Pavlovića. Hoće li biti među osam odabranih, u ovom trenutku se ne zna.

– Nemam pojma hoće li emitirati “U gori raste zelen bor”. No, ako to odluče, bilo bi dobro da plate i tantijeme – rekao je redatelj Antun Vrdoljak.

– Ne bismo još izlazili s preciznim popisom – neki od naslova bit će iznenađenje, a za neke tek nastojimo ugovoriti emitiranje – ali želimo da dio ciklusa budu “Neretva”, “Valter brani Sarajevo”, “U gori raste zelen bor”, ali i kvalitetni inozemni naslovi antifašističke tematike – kaže Römer. Neslužbeno doznajemo da će se nakon “Sutjeske” emitirati “Most” redatelja Hajrudina Krvavca, a potom “Valter brani Sarajevo”, “Neretva”, “Doktor Mladen”, “Diverzanti”, “Mali vojnici” i “Kozara”.

Velike epopeje

– Napokon se dogodio pomak u glavama. Od svih filmova o toj temi najdojmljiviji su mi “Kozara” i “U gori raste zelen bor”. Pozdravljam emitiranje serijala jer nema razloga ne pogledati neke od velikih epopeja kakve je danas nemoguće snimiti – rekla je Vlasta Knezović, koja u “Doktoru Mladenu” igra ulogu Danice.

Mlađi redatelji poput Dalibora Matanića smatraju da bi danas bilo gotovo nemoguće snimiti “Kozaru”, no zabavljalo bi ga, kaže, dizati mostove u zrak i imati takve ovlasti. Iako je režija “Sutjeske” nakon “Kozare” i “Neretve” bila ponuđena Veljku Bulajiću, on je to odbio jer veliki partizanski poraz nije htio prikazati kao pobjedu. – To nisam bio spreman potpisati – kaže Bulajić.

Ključne riječi

Komentara 118

RT
rty24
00:59 11.11.2009.

\"Onda gledaj lafcino sad ga vidis\"

FL
flick
01:20 11.11.2009.

Pozivam sve koji su kao i ja, ogorčeni ovim sramotnim HTV-ovim potezom, veličanja komunističkih ratnih zločinaca i masovnih ubojica, da im pošalju protestni mail na program@hrt.hr ili na hrt@hrt.hr

Avatar bok
bok
21:53 10.11.2009.

Ova dva na slici su kao Talibani...Otpor se kultivirano pruzao u nordijskim i zapadnoeuropskim zemljama... Uz daleko manje zrtvava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije