Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moglo bi vas iznenaditi

Parmezan je vrlo popularan sir koji mnogi obožavaju, no znate li kako se radi?

Shutterstock
04.11.2023.
u 09:00

Mnogi su se zgrozili saznanjem

Parmezan ili "grana Parmigiano Reggiano" jedan je od najpoznatijih tvrdih sireva, a ime mu je s vremenom postalo sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Ipak, samo sir iz talijanske regije Emilija Romanija smije nositi ime parmezan, sira koji je navodno bio omiljen Molieru i Napoleonu. A znate li kako se proizvodi? Naime, osim posebne obrade mlijeka koje je naravno potrebno za njegovu proizvodnju, za parmezan su potrebni i enzimi dobiveni iz želudca teleta koji zgrušavaju mlijeko i pretvaraju ga u  mliječni koagulum zvan sirilo koje se onda zagrijava i dehidrira.

Sirilo je dakle sastojak koji u mlijeku pomaže odvojiti krute čestice od vode kako bi se stvorila čvrsta masa, piše NY Times, a nedavno je netko proces proizvodnje parmezana opisao i na društvenim mrežama gdje su se mnogi zgrozili jer do tada nisu znali da sadrži i sastojak iz sluznice želudca mlade životinje.

VEZANI ČLANCI:

“Nikad više u životu neću jesti sir”, piše tako jedna osoba, te zaključuje kako prelazi na potpuno veganstvo. “Užas! Zašto ljudi jedu nešto dobiveno od bebe bilo koje životinjske vrste?!", pitala se druga, a ako vas i same to smeta, a ne želite se odreći sira, postoje, naravno, i druge prirodne i etičnije opcije.

Srećom, moderna je tehnologija omogućila i razvoj sirila koje nije životinjskog podrijetla, a neke marke sireva koriste sirilo dobiveno iz biljaka. Osim toga, neki proizvođači sira čak koriste mikrobno sirilo, koje nastaje od bakterija i gljivica, a uvijek možete potražiti i potpuno alternativne biljne sireve, poput veganskih.

Na nažalost, u tom slučaju možete zaboraviti na pravi parmezan jer se on uvijek proizvodi sa životinjskim sirilom, a taj će se recept i dalje slijediti. Inače, za samo jedan kilogram parmezana potrebno je oko 16 litara mlijeka koje mora biti neprerađeno i ne skladišteno, te dostavljeno najviše dva sata od mužnje. Tamo od večeri do jutra mlijeko miruje u bakrenim posudama do jutra, pri čemu se na prirodan način iz njega izlučuje masnoća koja se skuplja na površini (skorup), a služi za proizvodnji vrhnja.

Ovo mnogi nisu znali: TikTok korisnica pokazala kako se zapravo koriste posude za sol i papar

 

Komentara 1

Avatar Barba
Barba
11:11 04.11.2023.

Emilija Romanija???? Da ga nije JBT prvi napravio kad je išao preko Romanije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije