Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOMETHING COMPLETELY DIFFERENT

Ovacije za članove Montyja Pythona u New Yorku

Pythoni
Foto: Reuters
1/2
16.10.2009.
u 14:20

Preživjeli pythonovci uz kartonskog Grahama Chapmana u prirodnoj veličini u povodu ponovnog okupljanja u New Yorku primili su nagradu BAFTA.

Premda je bilo najavljeno da će pored prikazivanja dokumentarnog filma "Monty Python: zamalo istina – odvjetnička verzija" petorica prisutnih komičara na sceni u New Yorku odgovarati na pitanja iz publike, dijaloga nije bilo baš mnogo.

Umjesto toga, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin i Terry Jones, uz Carol Cleveland ("sedmu pythonicu" koja im je glumila zgodne komade kad nije bilo dovoljno da se njih šestorica preodijevaju u žene) koja je također bila u Zigfield Theatru, uglavnom su se međusobno zafrkavali, ali publika je i takav njihov nastup nagradila ustajanjem na noge i dugotrajnim pljeskom.

Dok su im uručivali nagradu BAFTA za iznimni doprinos filmu, John Cleese je i tu priliku iskoristio za tipičnu pythonovsku primjedbu:

- Ako želite ovaj kipić razgledati podrobnije, sutra će biti na eBayu.

Najviše pozornosti ipak je privukla skraćena verzija dokumentarnog filma koji inače traje šest sati, i čiji je producent Bill Jones, sin Terryja Jonesa, koji se dvije godine mučio u naporima da svojeg oca i ostale članove legendarne grupe komičara nagovori na intervjuiranje, i to s arhivskim snimkama intervjua Grahama Chapmana kako bi montirao priču o nastanku, razvitku i utjecaju "Letećeg cirkusa".

- Trebalo mi je vremena da ih uvjerim. Pridobiti njih petoricu da se oko nečeg slože iznimno je teško – kaže Bill Jones, koji je sve konačne pristanke dobio točno devet mjeseci prije datuma zakazane premijere, pa pravljenje tog dokumentarca uspoređuje s trudnoćom.

- U početku nitko od nas nije htio raditi na još jednom dokumentarcu o "Pythonima" – kaže Billov otac Terry Jones.

- Mike Palin se užasno zabrinuo kad su rekli da će nam platiti. Nitko drugi nam prije nije plaćao da nas intervjuira za dokumentarac o nama. To mu je bilo nekako sumnjivo.

Tijekom montaže dokumentarca, Billov partner i prijatelj iz djetinjstva Ben Timlett pitao je svog koautora:

- Koliko se sjećam, John Cleese i tvoj otac su se stalno gložili. Sjećam se da je on tvog oca podrugljivo nazivao 'šljivicom'. Kako su uopće uspijevali raditi skupa? To je jako čudno.

- Nije to nimalo čudno – odgovorio mu je Bill Jones.

- Oni se obožavaju svađati. Zbog toga su bili zainteresirani za zajednički rad. Voljeli su se izvikati jedan na drugoga.

(Inače, IFC, koji u nastavcima prikazuje dokumentarac "Zamalo istina", stavio ej snimku ponovnog okupljanja Pythona na svoju web stranicu; polusatnu snimku možete pogledati ovdje.)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije