Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljiv popis

Otkriveni najbolji europski gradovi za kratki odmor: Evo tko je pobjednik i kako su prošli hrvatski gradovi

shutterstock
30.11.2023.
u 11:30

Portal Which? nedavno je anketirao 1637 članova svoje komisije kako bi otkrio mjesta koja se najviše sviđaju turistima, a krunu dijele šarmantni poljski grad i španjolsko obalno središte.

Ako želite pobjeći na kratki odmor u kojem ćete uživati bez da vam novčanik 'presuši', Krakow i Valencia službeno su odredišta koja trebate posjetiti. Portal Which? nedavno je anketirao 1637 članova svoje komisije kako bi otkrio mjesta koja se najviše sviđaju turistima, a krunu dijele šarmantni poljski grad i španjolsko obalno središte, prenosi Metro.

Svaka je lokacija ocijenjena na temelju čimbenika kao što su hrana i piće, smještaj, kulturne znamenitosti i atrakcije, kupnja, lakoća snalaženja, nedostatak gužve i vrijednost za novac, s konačnim rezultatom izračunatim na temelju ukupnog zadovoljstva i vjerojatnosti preporuke.

VEZANI ČLANCI: 

Krakow je pobijedio s impresivnih 92%, što je četvrti put da je došao na vrh godišnjeg izvješća. Pobijedio je Pariz, Barcelonu i Berlin, poznate kao neke od najpoznatijih europskih destinacija za odmor. Poljski grad dobio je velike ocjene za kulturne atrakcije, koje uključuju dvorac Wawel, baziliku Svete Marije i rudnike soli Wieliczka. Ovdašnja arhitektura – u rasponu od srednjovjekovne do gotičke – je zapanjujuća, a Stari grad Krakowa označen je kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a.

Njegova hrana i piće također su ocijenjeni besprijekorno, dok je zaradio četiri zvjezdice u smislu vrijednosti za novac (hotelska soba ovdje košta otprilike 75 eura po noći), svrstavši se među prve tri lokacije. Valencia – koja je također bila na vrhu ljestvice najboljih europskih obalnih odredišta – izjednačena je s Krakovom, s pet zvjezdica za atrakcije te hranu i piće uz ocjenu od četiri zvjezdice za smještaj i vrijednost za novac zahvaljujući prosječnoj hotelskoj sobi po noćenju cijena 131 euro.

Ovaj španjolski grad poznat je po svojoj paelli, s kulturnim središtima kao što su Museo de Bellas Artes i Museo de Historia de Valencia, kao i obiljem plaža s plavom zastavom, što znači da postoji nešto za svakoga. Na trećem mjestu je Stockholm s ukupno 91%, a slijede ga Berlin (89%), glavni grad Madeire Funchal (89%), Sevilla (89%), Barcelona (87%) i Bordeaux (87%).

VEZANI ČLANCI: 

Hrvatski grad Split smjestio se na posljednje mjesto popisa (72%), iako su ga putnici hvalili kao 'živopisan grad, pun povijesti', dok su Milano i Bruxelles bili ispred, izjednačeni sa 73 posto. Dubrovnik je zauzeo 13. mjesto (77%). Belgijska prijestolnica izgubila je ocjene zbog 'preskupih i nekvalitetnih' restorana i nedostatka kulturnih znamenitosti, slično Milanu koji je osvojio dvije zvjezdice za vrijednost za novac i tri zvjezdice za jednostavnost kretanja, kulturne znamenitosti i smještaj.

Najbolji europski gradski za kratke odmore:

  1. Valencia, Španjolska/Krakov, Poljska – 92%
  2. Stockholm, Švedska – 91%
  3. Berlin, Njemačka/Funchal, Portugal/Sevilla, Španjolska – 89%
  4. Barcelona, ​​Španjolska/Bordeaux, Francuska – 87%
  5. Bruges, Belgija – 86%
  6. Nica, Francuska/Prag, Češka – 85%
  7. Malaga, Španjolska/Porto, Portugal – 84%
  8. Madrid, Španjolska/Venecija, Italija – 83%
  9. Amsterdam, Nizozemska/Budimpešta, Mađarska – 82%
  10. München, Njemačka/Rim, Italija/Beč, Austrija – 81%
  11. Kopenhagen, Danska/Firenca, Italija/Lisabon, Portugal/Valletta, Malta – 80%
  12. Atena, Grčka/Pariz, Francuska – 79%
  13. Dubrovnik, Hrvatska – 77%
  14. Dublin, Republika Irska – 76%
  15. Bruxelles, Belgija/Milano, Italija – 73%
  16. Split, Hrvatska – 72%

Iznenađujuće s obzirom na njegov status, Pariz je rangiran nisko na tablici, zaradivši ocjenu od 79% na zajedničkom 12. mjestu s Atenom. Druge naizgled popularne lokacije poput Ženeve, Hamburga, Istanbula, Monte Carla i Napulja nisu uspjele dospjeti na popis jer nisu imale dovoljno odgovora.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

Komentara 1

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
12:58 30.11.2023.

Pariz, Barcelona, Berlin su destinacije za odmor? Umor, ti gradovi umaraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije