Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i žuta ne postane smeđa

Nutricionistkinja objasnila kako i gdje je najbolje držati banane: 'Da što dulje budu jestive'

banana
Shuttershock
30.06.2023.
u 15:30

Ovisno o njihovoj zrelosti pri kupnji, na radnoj površini ili u zdjeli na stolu banane mogu stajati do šest dana, a ako ih često jedete, razmislite i o kupnji stolnog ili visećeg držača sa kukicom, savjetuje Del Coro.

Iako podrijetlom iz Jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim dijelovima svijeta (Južna i Jugoistočna Azija, veći dio Afrike te Srednja i najveći dio Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.  Tisućama je godina to voće u mnogim kulturama i regijama svijeta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući naprednim sustavima rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, već se dulje vrijeme banana može kupiti na tržnicama diljem svijeta. "No, usprkos svim dobrim stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu; što zbog niza vanjskih čimbenika vrlo brzo i lako može potamnjeti i prebrzo sazreti, ili pak ne sazreti dovoljno brzo", rekla je za portal Real Simple nutricionistkinja i školovana kuharica dr. Kristy Del Coro. "Baš kao i avokado, i banane kao da imaju neki svoj timeline... ".

Kako i gdje čuvati banane: Zato je, dodaje Del Coro, banane posebno važno pravilno skladištiti; kako bismo barem donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrijevanja i kako bismo ih što dulje održali ukusnima i svježima. "Ovisno o njihovoj zrelosti pri kupnji, banane vani na radnoj površini ili u zdjeli na stolu mogu stajati od dva do šest dana, a ako ih uvijek imate kod kuće, razmislite o kupnji stolnog ili visećeg držača sa kukicom", savjetuje Del Coro. 

Naime vješanje voća, kaže ona, eliminira mogućnost modrica kojima su banane sklone, a koje nastaju i dok su na mjestu, samo zato što 'leže' jedna na drugoj. Također, nastojte ih, kao i ostalo voće, držati dalje od izravne sunčeve svjetlosti jer sunčeva toplina može uzrokovati brzo sazrijevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje može i bananama produžiti vijek, a ako ipak propadnu prije nego ih stignete pojesti, internet je pun izvrsnih recepata za kruh od banana.

Kako čuvati narezane banane: Narezane banane brzo gube boju pa je najbolje izbjegavati ih rezati dok niste spremni pojesti ih Ipak, ako ih polijete s malo limunova soka, sniziti ćete im pH i odgoditi truljenje. Narezane banane možete u hladnjak spremiti i zamotane u plastičnu foliju ili pak zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Tako spremljene, i narezane mogu ostati svježe tri do četiri dana.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

banana
1/12

Mogu li se banane čuvati u hladnjaku? Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suha klima bananama usporava proces sazrijevanja, zbog čega se one u trgovinama ne čuvaju u hladnjacima. Drugim riječima, stavite li zelene i nezrele banane u hladnjak, vjerojatno će takve i ostati. Osim toga, prerano stavljanje u hladnjak može banane uništiti i uzrokovati 'ozljede od hladnoće". Na niskim se temperaturama proces sazrijevanja banana usporava ili čak zaustavlja, što će uzrokovati njihov gorak okus.

Mogu li se banane zamrznuti? "Da, i trebali biste! Zamrznute banane izmiksajte u blenderu i dobit ćete slatku i kremastu bazu smoothieja ili vrstu sladoleda od banane. Samo prije nego što ih zamrznete pričekajte da banane budu potpuno zrele, jer im hladnoća u zamrzivaču zaustavlja proces sazrijevanja. Najbolje ih je prije zamrzavanja oguliti i narezati i po potrebi vaditi smrznute kolutiće banane", savjetuje nutricionistkinja.

Perite voće nakon kupovine: Ove vrste obavezno čak temeljito!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije