Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nova nada za žene podvrgnute mastektomiji

mamografija
13.11.2009.
u 14:46

Australski liječnici uspjeli su matičnim stanicama svinje potaknuti rast novog tkiva sise.

Za žene podvrgnute mastektomiji pojavila se nova nada - revolucionarna operacija kojom bi se mogao potaknuti rast nove dojke uklonjene operacijom. Dok sve dosadašnje operacije ostavljaju vidljive ožiljke, novim bi postupkom pacijentice dobile prirodnije grudi uz manje vidljive ožiljke.

Australski su liječnici zasad uspješno testirali postupak na svinjama, a već za nekoliko mjeseci testirat će ga na pacijenticama.

Tijekom postupka u prsa se ispod kože stavi umetak u obliku košarice grudnjaka, zajedno s pet mililitara matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva pacijentice. Krvne žile pacijentice preusmjere se iz područja pazuha kroz umetak, koji kasnije opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima.

Matične stanice u nekoliko se mjeseci pretvore u stanice masnog tkiva, te ispune unutrašnjost umetka. Umetak se sljedećom operacijom ukloni, iako se znanstvenici nadaju da će se s vremenom koristiti biorazgradivi materijali koji bi s vremenom nestali.

Kod pokusa na svinji postupak je trajao šest tjedana, a očekuje se da bi kod žena mogao trajati od šest do osam mjeseci. Oba postupka bit će izvedena na Institutu Bernard O'Brien u Melbourneu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije