Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nešto posve novo

Nova hit-dijeta uključuje večeru s ugljikohidratima

tjestenina (1)
Duško Jaramaz/PIXSELL
14.11.2012.
u 10:28

Ugljikohidratni obrok navečer popunit će vam želudac, a tu su i neke druge pogodnosti za zdravlje

Pojedete li pun tanjur tjestenine za večeru, u slučaju da druge ugljikohidrate niste jeli tijekom dana, možete smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti

Osim što zasićuju, složeni ugljikohidrati koje bi trebalo konzumirati (tjestenina, riža, grahorice, tamni kruh) odličan su izvor energije te utječu na proizvodnju hormona koji se povezuju sa smanjenim faktorom rizika od srčanog udara, otkrili su znanstvenici sa Hebrejskog sveučilišta koji su proučavali muslimanski način prehrane u vrijeme ramazana ili cjelodnevnog posta. Poznato je da se u tom razdoblju jede u večernjim satima, odnosno kad sunce zapadne, a današnji nutricionisti ponavljaju da navečer nije dobro jesti (i puno) jer tada je najveća opasnost od taloženja masnoća koje se ne potroše.

No znanstvenici su otkrili da se u slučaju teških večernjih obroka mijenja količina lučenja hormona leptina, grelina i adiponectina, piše Daily Mail.

Ispitanici iz studije imali su bolje rezultate kad im se mjerilo razinu šećera i masnoća u krvi, a eksperimentalna dijeta pokazala je poboljšanja i kod upalnih procesa. Ispitanici su bili manje gladni i imali su "uredniju" tjelesnu težinu te manje masnog tkiva. Voditelj studije Zecharia Madar kaže da je njihov sljedeći korak utvrđivanje mehanizama koji dovode do ovih pozitivnih rezultata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije