Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različiti učinci

Nije svejedno kakvu kavu pijete: Evo kako različite vrste kave utječu na vaše tijelo!

Shutterstock
29.03.2024.
u 08:00

Stručnjaci se slažu da se ipak najviše trebamo čuvati prezaslađenih kava s raznim dodacima poput šećera, krema ili različitih sirupa

Ako volite piti kavu, onda znate da nema ničeg blaženijeg od prvog gutljaja tople kave ujutro. Naravno, ukusna je, ali osim toga, odjednom se osjećate dovoljno energično da podnesete dan koji je pred vama. Većina studija je otkrila da je kava također prilično dobra za vaše zdravlje. Sve dok ne pretjerujete (pod time se misli na više od šest šalica dnevno), kava je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Neka su istraživanja otkrila da čak može smanjiti rizik od depresije, piše Huffpost.

Mislite da svi tipovi kave ostavljaju jednak trag na ljudskom tijelu? Nije tako. Ne tako davna znanstvena istraživanja pokazala su kako se učinci kave ipak razlikuju ovisno o vrsti i načinu pripreme. 

VEZANI ČLANCI:

Instant kava: Instant kava tradicionalno se smatra najmanje kvalitetnom kavom, ali razvoj tehnologije definitivno umanjuje jaz između kvalitete instantice i obične kave. S obzirom na to da je ''slabija'', manje utječe na brzinu otkucaja srca. Mnogi vjeruju da je upravo zbog toga odlična supstitucija za klasičnu kavu kad je riječ o lakšim srčanim bolesnicima. Uz veću dozu vode ili mlijeka, mogla bi biti dovoljno lagana za njih. 

Espresso: Espresso je crna i kratka kava. Užitak u njoj traje nešto kraće i mnogima je zapravo previše gorka i previše teška, ali ima i svoje prednosti. Espresso u koji nisu dodani šećeri i mlijeko zapravo pomaže mršavljenju na način da umanjuje osjećaj gladi te zadovoljava dnevnu potrebu za kavom bez dodatnih kalorija. Osim toga, ovako koncentrirana kava jako brzo će te razbuditi i pripremiti na novi dan. 

Kava s mlijekom i bijela: Kada je riječ o mlijeku koje mnogi dodaju u svoju kavu, razvijaju se brojne diskusije. Godinama se mislilo da mlijeko poništava učinak antioksidansa iz kave. Ipak, u recentnim studijama pokazalo se da mlijeko niti malo ne utječe na antioksidanse koji štite naše pamćenje i zdravlje jetre. Što se mlijeka tiče - svejedno je. Ipak, izdašnije količine mlijeka ne preporučuju se osobama koje pokušavaju izgubiti kilograme. S druge strane, mlijeko se preporučuje svima koji pate od viška želučane kiseline. Mlijeko će neutralizirati kiselost kave i šanse da ti neće teško pasti na želudac su veće. 

GALERIJA: Sedam razloga zašto biste trebali piti kavu! 

1/10

Turska kava: Originalna turska kava zapravo je jako slatka, ali turska kava kakvu pripremamo kod nas često je gorka i samim time - malo zdravija od samog originala. Turska kava dosta je jaka i intenzivno podiže razine energije, čini nas spremnima za dan. Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, omogućuje dopremu veće količine kisika u mišiće te smanjuje osjećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu naviknute na ovu vrstu kave potrebno neko vrijeme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije mogle javiti i želučane tegobe.

Beskofeinska kava: Mnogi ljubitelji kave zaziru od bezkofeinske verzije jer misle da nema kofeina, ali istina je da ona u sebi ipak sadrži manju dozu kofeina. Ipak, doza je znatno manja nego od doze u običnoj kavi. Ova vrsta kave preporuča se oboljelima od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Osim toga, i mnogim se trudnicama (pogotovo onima koji pate od tlaka ili žgaravice) savjetuje prelazak na ovu vrstu kave. Brojni vjeruju da je riječ o ''zdravoj alternativi''. 

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti! 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
09:52 29.03.2024.

pulitzer!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije