Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne stvarajte nepotreban otpad

Nemojte bacati bundeve nakon Noći vještica: Ovo je pet načina na koje ih možete iskoristiti!

Shutterstock
02.11.2023.
u 14:30

Svake Noći vještica baci se 15,8 milijuna bundeva, što je rasipanje hrane..

Bundeve su osim zanimjive  dekoracije za Noć vještica, također izvor hrane koji se često rasipa. Svake Noći vještica baci se 15,8 milijuna bundeva, što je dovoljno za 95 milijuna obroka, a to je zastrašujuća statistika, piše Mirror

Otpad od hrane stvara 3,3 milijarde tona CO2 svake godine, što je ogroman negativan doprinos klimatskim promjenama. Pa zašto ne biste isprobali jednu od ovih održivih ideja kako biste smanjili otpad i pomogli divljim životinjama umjesto da sljedeći dan bacate ostatke bundeva?

VEZANI ČLANCI:

Sjemenke bundeve možda jesu male, ali pune su vrijednih hranjivih tvari i ako ih pojedete samo u malim količinama, možete dobiti znatnu količinu zdravih masti, magnezija i cinka. Sjemenke su također povezane s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja srca, prostate i zaštitu od određenih vrsta raka. Nakon što ste odstranili sjemenke, isperite ih, pokapajte uljem i začinite omiljenim začinima, a zatim ispecite za zdrav međuobrok ili hrskavi preljev za juhe i salate. 

A svi ti oblici izrezani za izradu strašnih lica mogu se spremiti i dodati vašim obrocima. Sve ostatke samo stavite u zdjelu u hladnjaku, zatim ih začinite i ispecite. Možete napraviti izvrsnu zagrijavajuću zimsku juhu, dodati tjestenini, rižotu ili nečemu drugome. Postoji toliko mnogo ukusnih recepata koje možete napraviti sa svojom bundevom, uključujući rižoto, poznatu američku pitu, pa čak i tortu.

Ako se ostavi na hladnom i suhom mjestu, ostatak bundeve također će biti u redu za jelo nekoliko sati, ali one koje su izrezbarene i ostavljene vani sa svijećom u njima više nisu sigurne za jelo jer toplina svijeće znači da ste stvorili savršeno okruženje za rast bakterija i plijesni koje se prenose zrakom. Ako ih ne izrezujete da idu van, možete skuhati i pojesti cijelu bundevu, ali ne i peteljku. A neizrezbarene bundeve također su sjajni sezonski ukrasi za zatvorene prostore, s nizom dostupnih oblika, veličina i boja.

VEZANI ČLANCI:

Vjeverice vole bundeve, pa ako ih želite privući u svoj vrt, jednostavno ih izostavite nakon što ih upotrijebite za Noć vještica i sigurno ćete vidjeti neke od malih glodavaca kako traže poslasticu. Jeleni ih također vole, pa ako ste dovoljno sretni da ih posjećuju, i oni će cijeniti užinu. A ako volite vidjeti ptice u blizini svoje kuće, odrežite vrh svoje bundeve, pretvorite je u zdjelu, a zatim dodajte ptičje sjeme. Objesite se špagom i uživajte u predstavi. No, nemojte samo odbaciti svoje bundeve u šumu ili druge lokalne zelene površine, jer postoje neke divlje životinje koje se mogu jako razboljeti ako ih pojedu, a ostavljanje vaše bundeve na ulici ili u vrtu dok ne istrune privući će štetočine. Čim vam bundeva počne trunuti, morate je zbrinuti na siguran i ekološki prihvatljiv način.

Kompostirajte preostalu bundevu nakon toga za dodatak bogat hranjivim tvarima vašim biljkama. No svakako nasjeckajte bundevu prije nego što je dodate u kompost, kako biste joj pomogli da se razgradi, jer u suprotnom cijeloj bundevi može trebati i do 12 tjedana da se razgradi. 

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije