Kuhinja Jamieja Olivera i nije tako zdrava kako se na prvi pogled čini, jer njegovi popularni umaci sadrže velike količine soli. Naime, istraživanje kampanje koja potiče zdrav život utvrdilo je da njegov ljuti umak, umak od češnjaka i umak od rajčice imaju više soli nego deset vrećica čipsa.
U 100 grama umaka bilo je tri grama soli, što bi značilo da je umak slaniji od morske vode. Jednom staklenkom umaka u tijelo unosite 5,3 grama soli, što je 88 posto maksimalne količine soli koju bi odrasla osoba trebala unijeti u organizam u jednom danu.
Američka Agencija za standarde u prehrani objavila je da Amerikanci općenito konzumiraju previše soli, što dovodi do visokog krvnog tlaka i moždanih udara. Agencija koja u Americi utvrđuje standarde količine unosa soli (CASH) utvrdila je da se u obrocima koje pripremaju i oglašavaju slavne osobe često nalazi više soli nego na sličnim proizvodima na policama trgovina.
Jedan od razloga, smatraju u agenciji, mogla bi biti činjenica da su kuhari često "ovisnici" o soli, pa im je osjetilo okusa često manje osjetljivo.
u ovoj Americi ima više agencija nego u Hrvatskoj