Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skriveni dragulj

Na Prviću Gates pio pivo i nitko ga nije skužio

Prvić (1)
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
26.07.2013.
u 12:00

Mir, zvuk cvrčaka i skrivene plaže aduti su koji s “mravinjaka” na plažama u Vodicama, na kojima treba tražiti mjesto za ručnik, vuku goste na Prvić, na prekrasnu plažu u Šepurinama

Dečki, što ćete tu, pa ovdje na Prviću nema vam nikakve lude zabave, dočekale su nas dvije djevojke na molu. – Cure, pa baš zbog toga smo i došli... Svega 15 minuta vožnje brodom od bučnih Vodica stižete na otok tišine. Mir, zvuk cvrčaka i skrivene plaže aduti su koji s “mravinjaka” na plažama u Vodicama, na kojima treba tražiti mjesto za ručnik, vuku goste na Prvić, na prekrasnu plažu u Šepurinama. U dubokom hladu gosti zaborave na sve... U špici sezone skupi ih se 1500. Stanovnika ima svega 340, a osam od deset ih je u mirovini. Škola je samo do četvrtog osnovne, nema zubara... Ako ste gledali hit-film “Svećenikova djeca”, bit će vam jasna scena. To je to mjesto, tu je sniman. – Upravo tako i jest ovdje. Ni naš župnik don Božo Škember već dugo nije imao krštenje – kažu nam domaći. Filip Horvat (50), vlasnik hotela Maestral, u kojem je nekad bila škola, iz soba je izbacio televizore! – Amerikanci, Englezi i Južnoafrikanci u šoku su kad dođu. Oduševe se! Tu je samo mir i tišina – kaže Horvat. Turisti su i avanturisti plivači koji plivaju između otoka u šibenskom arhipelagu, a bio je i jedan slavan gost. Inkognito. – Bill Gates bio je ovdje na malom pivu i nitko ga nije skužio – smije se Horvat. Radi se o skrivenom mjestu. I to na svjetskoj razini... Pušu i novi vjetrovi. – Imamo jedinstven wellness-centar, koristimo prirodnu kozmetiku od bilja poput smilja, metvice, maslinova ulja. Sami to skupljamo i proizvodimo, nastojimo biti samoodrživi – kaže Vanda Kljajo (39) iz udruge Otok. Dva su mjesta, Šepurine i Prvić Luka. U potonjem novost. Memorijalni centar Fausta Vrančića. Šibenski plemić rođen 1551. odrastao je na otoku. Prvi je svjetski padobranac koji je skočio i, važnije, ostao živ. – Sjetio ga se premijer u pozdravnom govoru na proslavi ulaska u EU. Ostavio je vani velikog traga. Po njemu i stricu Antunu mi Hrvati poznati smo vani. Velika je stvar da ovako mali otok, od svega dva kvadratna kilometra, ima takav centar – kaže ravnateljica Ivana Skočić. Inovator svjetskog glasa koji je prije 400 godina svoje ideje poput lančanog mosta, prsluka u kojem možete preplivati rijeku a da se ne smočite, mlinova ili vatrenih satova objavio u svojoj knjizi Machinae Novae, živio je čednim životom, a na kraju je postao i biskup. Faust je dizajnirao pravokutni padobran, kakav je i danas. Napisao je prvi višejezični rječnik na latinskom, talijanskom, njemačkom, dalmatinskom i mađarskom, ali i ratovao s likom iz popularne sapunice!

– Bio je tajnik kralja Rudolfa II., ali i vojni zapovjednik Veszprema. Čak je branio taj grad kada ga je napadao Sulejman Veličanstveni – otkrivaju nam Prvićani. Ozbiljan frajer jer za samo krivi pogled prema Sulejmanu letjele bi tada glave. Hrvat je tu borbu, međutim, preživio...  

>> Dragulj Jadrana: Mjesto gdje ptice ne umiru, nego odlete pjevajući

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije