Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanje i odgovor

Na cijenu utječu porezi, količina robe i marža

šoping
REUTERS
10.06.2011.
u 08:00

Kako je moguće da su cijene istih proizvoda znatno niže na policama supermarketa u susjednoj Sloveniji?

Pitanje

Zanima me kako je moguće da su cijene istih proizvoda, od kojih su mnogi i proizvedeni u Hrvatskoj, znatno jeftiniji na policama supermarketa u susjednoj Sloveniji. S time da je riječ o istim lancima koji posluju i u Hrvatskoj. Posebno se to odnosi na slatkiše i meso, konstatira čitatelj Radovan iz Koprivnice.

Odgovor

Pri formiranju konačne, prodajne cijene, u obzir treba uzeti nabavnu cijenu po kojoj određeni trgovci nabavljaju robu, a koja ovisi, uz ostalo, i o količini naručene robe, zatim o porezu, koji u Hrvatskoj i na hranu iznosi 23 posto, dok u Sloveniji iznosi samo osam posto. Osim toga, lanci imaju različite akcije koje im omogućuju razne manipulacije cijenom, a svakako u obzir treba uzeti i maržu, odnosno zaradu trgovca. Važno je znati da pri formiranju cijena veliku ulogu igra i potražnja za nekim proizvodom.

Najbolji primjer toga jest slučaj s povrćem iz Europe koje su kupci zbog bojazni od zaraze bakterijom E. coli prestali kupovati. Cijena je većini namirnica drastično pala, pa iako se pokazalo da povrće nije izvor zaraze, trgovci mu više ne mogu povisiti cijenu.

Ključne riječi

Komentara 2

PI
Pita
08:25 10.06.2011.

Ovdje u UK nema pdv na hranu! Smrznem se kada udjem u supermarket u Hr.

DU
Deleted user
19:50 11.06.2011.

u uk je sladoled 3 funte taj isti sladoled u konzuma je 7,hrana za macke u sainsburys je 46 penia a u konzuma ta ista hrana 1.20 (funtu i 20penia) u lidlu u dubrovniku sve je skuplje 30, 40, 50%% nego u lidlu u UK.... evo recimo gume za auto ja koristim Nankang NSll 205x40x17 su u UK 40 funti jedna,(plus free dellivery) u hrvatskoj ta ista guma u istoj kompaniji je 65 funti ja za 10 funti mogu sebi kupit hranu u sainsburys, tesko, asda za sedam dana i to za troje ljudi, u hrvatskoj ne mogu za samog sebe za dva dana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije