Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Originalna vina

Murtićev mozaik – jedinstveno obilježje Cossettovih boca vina

vino (1)
Borna Filić/Pixsell
31.05.2013.
u 13:45

Istarsko poznanstvo pa prijateljstvo s glasovitim umjetnikom priskrbilo je Alfredu Cossettu i ekskluzivnu opremu njegovih butelja

Uz dizajn Cossettovih vina još više pozornost privlači etiketa, odnosno mozaik. Izvorni rad slavnog slikara Ede Murtića.

Istarsko poznanstvo pa prijateljstvo s glasovitim umjetnikom priskrbilo je Alfredu Cossettu i ekskluzivnu opremu njegovih butelja, a logično je bilo da i neka vina ponesu taj naziv.

Alfredov OPG, dakle poljoprivredno gospodarstvo u Kašteliru je tipična stara istarska kuća izvana ne otkriva kakav se atraktivan prostor skriva u unutrašnjosti. Uređenje podruma počelo je još prije godinu dana, na 400 četvornih metara u dvije etaže. Uz atraktivnu kušaonicu bit će i barikaja, prostorija za barike, te za prosušivanje grožđa. Duga je obiteljska tradicija vinarstva, a Alfredo je svoju prvu butelju napunio 2002. godine.

Prije je radio u obližnjoj porečkoj Agrolaguni. Ima osam hektara vinograda, sorte su dakako malvazija i teran, pa chardonnay, borgonja i cabernet sauvignon. Ima 70-ak francuskih barriqua, a sve to stječe „podnošljivim“, kako sam kaže, kreditom HBOR-a.

Vina mu odlikuje, kako kaže čistoća i jasnoća stila, elegancija, pitkost i dotjeranost, uz cvjetno-voćne tonove i fina mineralnost, u nekim posebnim linijama s podosta vlastitih poteza i naputaka. Tako je malvazija rustica iz berbe 2009. nastala iz vinograda starih 50 godina, što je već samo po sebi preporuka.

Grožđe prosušuje na žici, tako da odreže lucen i ostavi ga mjesec dana, potom se suši još 20 dana u posebnoj prostoriji. U 500-litarskim (tono) drvenim bačvama vino dozrijeva devet mjeseci, potom još 2,5 godine u bocama. Uz chardonnay dojmljiv je, harmoničan i kompleksan teran. Svojevrsna je poslastica podruma i Mozaik iz 2011., mješavina merlota, caberneta sauvignona i borgonje. Uzgaja i nešto maslina, ali maslinovo ulje rabi za vlastite potrebe. Zasad.

>>Turska su vina hit: Proizvodnja kvalitetnih vina samo za izvoz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije