Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Mursko Središće: Skelaru Čepeku turisti govore ‘Štef, pa ti živiš u raju’

Mursko Središće
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/12
18.04.2024.
u 10:35

Turistički adut sjevera Hrvatske na međimurskoj Amazoni

Mursko Središće hrvatski je grad najbliži – Sjevernom polu. Na krajnjem sjeveru naše zemlje turistički adut je međimurska Amazona. Mura. A svakodnevno preko rijeke turiste skelom, još sjevernije, vozi Čepek, kako je nadimak skelaru Stjepanu Zadravcu (70).

Skela besplatna za sve goste

– Kad bi računal, za sve ove godine preplovil sam Muru možda i stotinu tisuća puta. Skela goste vozi besplatno, nije to kao kad morate platiti kartu za tramvaj ili autobus u velikom gradu. Ne plaća se karta pa se svi još više vesele, a djeca guštaju – govori Čepek, čiji je posao skelarenja, zbog tradicije i umijeća, prije nekoliko dana dobio status nematerijalnog kulturnog dobra naše zemlje.

09.04.2024., Mursko Sredisce- Turisticka patrola. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Vele mi turisti kad ih vozimo preko: “Štef, pa ti nisi ni svjestan da si tu na Muri kao u raju!” A ja već naviknut, meni je to normalno. Bili su nedavno neki gosti iz centra Londona, pa se čudili divoti našega kraja, koji se najbolje vidi s rijeke – priča Čepek.

Njegov kolega Rudi Mesarić (65), voditelj skelara, ali i glavni gradski kuhar kada se pripremaju fešte za goste, dodaje:

– Mi Međimurci koji živimo uz rijeku već smo u prvim razredima osnovne škole morali moći preplivati Muru. Ja sam je preplivao u četvrtom razredu! Rijeka nosi, ali uspijevali bismo iz prve. A skela vozi otkako znamo za sebe. Nekad je skela bila mali “čoun” na koji je stala samo jedna kravica, ali vozilo se, mostova nije bilo. Lako danas...

09.04.2024., Mursko Sredisce- Turisticka patrola. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na pristaništu skele Fusek i “Skela Bar” u kojem gosti uživaju uz rijeku.

– Poznati smo i po tome što smo prvi na svijetu eksploatirali naftu upravo u Peklenici! Prvi! A naftu su u to doba, prije gotovo dvije stotine godina, otkrila djeca, koja su dolazila kući umazana od crnih lokvica u kojima su se igrala. Naši su stari bili i rudari, kopao se u Peklenici i mrki ugljen, nije bilo kuće u kraju koja nije imala rudara – pričaju skelari.

Marina Matjašić iz Turističke zajednice područja Mura i gorice objašnjava:

– Grad smo rudara i sjeverna vrata Hrvatske. Turistima svoju povijest interpretiramo u Cimperu, našem Spomen-domu rudarstva koji donosi priču o bogatoj povijesti rudarenja ugljena, a u Spomen-parku naftaštva Peklenica gostima predstavljamo tu jedinstvenu turističku atrakciju. Imamo i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, a nesvakidašnji smo primjer turizma u kojem tešku industriju pretvaramo u turistički proizvod – govori Matjašić.

Biser grada na sjeveru hrvatske je Šetnica svete Barbare, koja seže sve do Svetog Martina na Muri.

Serjojnčari kao Newyorčani

Domaći dodaju:

– Mi stanovnici iz Murskog Središća ne zovemo se Murskosredišćani, već Serjojnčarke i Serjojnčari! Kao Newyorčanke i Newyorčani.

Glavni kuhar kraja Rudi Mesarić dodaje:

– Idealan je poziv za turiste u naš grad na sjeveru doći za Praznik rada, 1. svibnja. Kuhat ćemo 700 litara graha, koliko stane u najveći lonac koji imamo. Fešta će biti na ribnjaku Zalešče, gdje grizu i šarani i štuke. Prekrasna su naša jezera “Napolitanke” koja nalikuju na napolitanke poslagane u kutiji, te “Mali Balaton”, a u kraju su i lijepe plaže prema Peklenici, pa gosti u ovim toplim danima u Mursko Središće mogu ponijeti i kupaće! – kaže Mesarić.

09.04.2024., Mursko Sredisce- Turisticka patrola. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Domaći ponosno dodaju:

– Ne smijemo zaboraviti susjeda Srećka Bogdana Čečija, legendu Dinama i Karlsruhea, ali trenera koji je trenirao Olivera Khana i Luku Modrića. Tu je, živi s nama, vidio je cijeli svijet, vratio se nakon karijere u ovaj raj...

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 8

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 8

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 8

Autohtonost 9

Općidojam 8

Ukupno 85

1. Donja Stubica 91

2. Sveti Ivan Zelina, Ivanec 86

3. Mursko Središće 85

Lipik

Brodski Stupnik

Čazma

Otok

Bilje

Vrhovine

Čačinci

Novska

Fužine

Slunj

Tinjan

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije