Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Migrene s aurama povećavaju rizik od moždanog udara

glavobolja
Arhiv VL-a
28.10.2009.
u 13:16

Iako je dosad nekoliko studija pokazalo povezanost migrena i moždanog udara, ovaj je put povezanost ograničena na migrene s aurom.

Mlade žene koje često imaju migrene s aurom dvostruko su više izložene riziku od moždanog udara. Potvrda je to prijašnjih sličnih istraživanja, a stručnjaci tvrde da se rizik dodatno povećava ako je žena mlađa od 45 godina, puši i uzima kontracepcijske pilule.

Aure označavaju skup simptoma koji prethode nadolazećoj glavobolji, najčešće sat vremena prije. Najčešće se iskazuju u obliku problema s vidom, kao što su svijetle ili bliješteće točke, slijepa područja vidnog polja, iskrivljeno vidno polje ili u obliku nekoga drugog osjetnog ispada.

Stručnjaci su ovaj put, naime, uzimali u obzir devet posljednjih studija, te tražili povezanost migrene i kardiovaskularnih problema.

Iako je istraživanjem iz 2004. godine utvrđeno da je rizik od moždanog udara dvostruko veći kod žena koje imaju migrenu, ovo je istraživanje povezanost ograničilo na migrene s aurama.

Istovremeno, nije otkrivena povezanost migrena i infarkta ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, no za 30 posto je bio povećan rizik od angine pectoris.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije