Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije jedino na što utječe

Majčina prehrana za vrijeme trudnoće mogla bi odrediti crte lica njenog djeteta, otkriva nova studija

shutterstock
27.03.2024.
u 12:30

Prijašnje studije povezale su prehranu majki I sa zdravstvenim ishodima kod djece.

Možda biste za svoj izgled mogli kriviti mamine čudne trudničke žudnje. Podrijetlo crta lica dugo je zbunjivalo znanstvenike, ali nova istraživanja sugeriraju da bi majčina prehrana tijekom trudnoće zapravo mogla utjecati na određene crte lica još u maternici, piše New York Post

Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, povezuje razinu proteina majke s aktivnošću gena, posebno gena mTORC1, koji utječe na ‘kraniofacijalni oblik embrija’. Otkrili su da su visokoproteinske dijete rezultirale izraženijim crtama lica - poput jače linije čeljusti i većih nosova - dok je niskoproteinska dijeta rezultirala vitkijim, oštrijim crtama lica.

VEZANI ČLANCI: 

Ukratko, majčina prehrana mogla bi definirati crte lica - poput oblika i veličine nosa ili čeljusti - njihove djece. Za potrebe studije, tim međunarodnih istraživača promatrao je gravidne miševe i zebrice koje su bile genetski manipulirane i hranile se različitim razinama prehrane.

Prijašnje studije povezale su prehranu majki sa zdravstvenim ishodima kod djece. Veganska prehrana, na primjer, povezana je s nižom porođajnom težinom. Jedna studija, objavljena ranije ove godine, otkrila je da dječaci koje su rodile pretile majke imaju veću vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu pri rođenju i da su izloženi povećanom riziku od metaboličkih stanja - poput bolesti masne jetre - kasnije u životu.

VEZANI ČLANCI: 

Drugo istraživanje otkrilo je da su mame koje su jele ultraprerađenu hranu - što je povezano s nizom negativnih zdravstvenih posljedica - mogle prenijeti potencijalno štetne kemikalije, kroz nezdravu hranu, svojim fetusima.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije