Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODAN LIJEK

Ljekovita svojstva kurkumina ubijaju stanice raka

curry
AFP
28.10.2009.
u 09:40

Među ostalim ovaj začin pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti i regulira metabolizam.

Kurkumin za koji se odavno vjeruje kako ima ljekovita svojstva u istočnjačkim je kulturama sastavni dio prehrane, ali i posebnih terapijskih pripravaka, pa ne čudi da se i na Zapadu počeo testirati kao lijek za artritis i demenciju.

Novi testovi koje je proveo tim Istraživačkog centra za rak Cork otkrili su kako kurkumin koji je jedan od glavnih sastojaka curryja (upravo mu on daje karakterističnu žutu boju), uništava i stanice raka grla i to unutar 24 sata.

- Znanstvenici već dugo znaju da neki prirodni sastojci imaju potencijal djelovati na stanice koje postaju kancerogene. Činilo nam se mogućim da bi upravo kurkumin mogao imati terapeutske vrijednosti - objasnila je doktorica Sharon McKenna čiji je tim radio navedeno istraživanje.

Njihov će rad samo dodati ogromnoj listi dobrobiti ovoga čudotvornog prirodnog lijeka za koji je do sada poznato, među ostalim, kako pomaže u dezinfekciji rana i opekotina, u liječenju psorijaze i upalnih bolesti kože, smanjuje rizik od dječje leukemije, čisti jetru te sprečava razvoj Alzheimerove bolesti, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju.

Inače kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama i gotovo da nema recepta u koji se ne može dodati kao začin od riže, preko jela od povrća, tijesta za palačinke do juhe.

Ključne riječi

Komentara 5

TO
tomash
11:06 28.10.2009.

Ima ga u svim vecim ducanima(i curya i kurkume). Makrobioticari ga koriste kroz đumbir, jer ga(kurkumin) i on sadrzi. Ne znam koji su sastojci Curya ali ja bi ga izbjegavao. Kurkumu koristim u gotovo svim jelima.

LO
Londoncanin
11:36 28.10.2009.

hvala tomash na informaciji! Hrvatska je stvarno danas jako dobro snabdjevana. Sto se curryja tice, jako je zdrav i hrana od povrca je nevjerojatno ukusna. Ovdje je toliko rasprostranjen da je dio Britanske kuhinje i svi ga jedu a mnogigi kuhaju kod kuce. Mali kuriozitet jest da jelo udomaceno ovdje a pod nazivom chicken tikka masala, zapravo uopce ne postoji u Indiji. Izmisljeno je ovdje u Britaniji. Dakle toliko je udomacena indijska hrana da postoje orginalni hybridi.

LO
Londoncanin
12:24 28.10.2009.

Ima jos hrane koja sprecava ili ubija rak. Dr David Servan-Schreiber je prezivio rak i napravio istrazivanje o hrani koja ubija rak. Link vam moze dati jos neke ideje (netreba vam engleski, imate slike). http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-1025497/The-anti-cancer-diet--introducing-healthy-new-way-life.html

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije