budite oprezni

Liječnik upozorio: Ovaj uobičajeni kuhinjski predmet može biti krivac za tešku infekciju!

Shutterstock
16.05.2024.
u 07:00

Na njemu se nalazi sedam štetnih bakterija

Krpe za suđe, koje se često zanemaruju i ostavljaju vlažne na sudoperu, rijetko se peru tako često kao ostali kućanski predmeti. Kako temperature rastu, kuhinje postaju žarišta za razmnožavanje bakterija, upozorava dr. Gareth Nye. Dr. Nye, voditelj programa za medicinsku znanost na Sveučilištu u Chesteru, savjetovao je da se ne koriste krpe za suđe osim ako se temeljito ne operu nakon svake upotrebe i ne zamijene svakih nekoliko mjeseci kako bi se smanjila bakterijska kontaminacija, piše Mirror. 

U suradnji s tvrtkom Magnet Trade, dr. Nye je istražio opseg prisutnosti bakterija na krpama za suđe i podijelio najbolje savjete za njihovo čišćenje i skladištenje. Dr. Nye otkrio je zapanjujuće brojke: "90 posto krpa za posuđe u Velikoj Britaniji smatralo se jako kontaminiranim bakterijama u usporedbi s 20 posto ručki za ispiranje zahodske školjke. Zahodska školjka je bolja od ostalih kuhinjskih dijelova kao što su kuhinjska slavina i radna ploča. Opet, prema nedavnim studijama, oko 70 posto krpa za suđe zaraženo e s više od jedne milijarde bakterija na 100 kvadratnih cm površine – ili oko pola milijarde za krpu prosječne veličine."

VEZANI ČLANCI:

Također je naveo sedam štetnih bakterija koje se obično nalaze na krpama za suđe, uključujući E coli, a koje mogu uzrokovati niz simptoma: 

  • E coli - proljev, groznica, grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje
  • Pseudomonas aeruginosa - može dovesti do zatajenja disanja, šoka i smrti
  • Salmonela - proljev, groznica i grčevi u želucu
  • Staphylococcus aureus – ako mu se dopusti da uđe u krvotok, može izazvati infekcije krvotoka, upalu pluća ili infekcije kostiju i zglobova
  • Enterobacter - infekcije mokraćnog sustava, respiratorne infekcije
  • Klebsiella - infekcije mokraćnog sustava, respiratorne infekcije
  • Bacillus subtilis – povraćanje i proljev

Stručnjak je upozorio: "Sve bakterije mogu uzrokovati vrlo teške infekcije kod pacijenata koji su vrlo mladi ili stari, ili imaju neka zdravstvena stanja koja ih čine sklonijima infekcijama. Bakterije će rasti različitim brzinama ovisno o tome koliko je krpa vlažna, kako se ostavlja i s čime dolazi u kontakt tijekom korištenja. Preporuke su da ih ne koristite, ali ako to učinite, trebali biste se temeljito oprati nakon svake upotrebe i isprati antibakterijskim deterdžentom svaka dva dana kako biste ubili klice. Također biste trebali mijenjati krpu za suđe svakih nekoliko mjeseci. Idealno bi bilo da prijeđete na antibakterijske maramice za čišćenje nekih površina, osobito nakon pripreme sirovog mesa ili peradi koji su poznati proizvođači štetnih bakterija."

GALERIJA: Stavljate wc papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite što prije! 

1/5

Dr. Nye izdao je oštro upozorenje o kuhinjskoj higijeni, rekavši: "Vlažna krpa za suđe ostavljena u toploj kuhinji pruža idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. To je osobito vjerojatno ako su prisutni i tragovi hrane. Treba ih držati suhima, dalje iz potencijalnih izvora bakterija i položenih što je ravnije moguće. Bakterije su rasle i razmnožavale se u svim vrstama zgužvanih krpa, ali su se razine bakterija smanjile za 1000 puta ako su krpe za posuđe ostavljene da se suše 24 sata na sobnoj temperaturi. U idealnom slučaju, kako biste osigurali uklanjanje svih bakterija, trebali biste prati krpe u perilici rublja na prikladno visokoj temperaturi, kao što je vrući ciklus od 90 C. Obavezno provjerite sadržaj vlakana u svojoj odjeći prije pranja, jer sintetičke varijante neće izdržati visoke temperature - stoga, ako već niste, uložite u prirodne materijale koji mogu izdržati vruće pranje.”

Dodao je i da, ako ručno perete i dezinficirate krpe, važno je da provjerite jesu li sva hrana i prljavština uklonjeni pranjem u vrućoj sapunici prije nego što ih dezinficirate. Nakon pranja možete dezinficirati kipućom vodom ili dezinficijensom prema uputama proizvođača. 

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije