Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTORAN "ŽLICE I VILICE"

Lički lonac – tako fin i domaći da zaslužuje medalju UNESCO-a

gableceda - žlica i vilica
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/5
17.04.2014.
u 09:55

Poznati komičar Ivan Šarić u dva će tjedna obići 20 restorana te ocijeniti ambijent, hranu, osoblje, cijene...

U centru Zagreba, pokraj "Džamije", skrio se restoran "Žlice i vilice". Specijaliziran je baš za gablece, pa im 90 posto prometa čine upravo obroci u vrijeme gableca.

Restoran zato zimi i radi samo od 10 do 18 sati. Simpatičan prostor koji odiše domaćom atmosferom. Poslovnjaci su ovdje najčešći gosti, pa nije čudno što ćete čuti da se za svakim stolom "vrti" neki biznis. Prvo su jelo u današnjoj Gablecedi jetrice na venecijanski s palentom. Ne znam koliko mogu biti objektivan jer jetrica volim više nego vlastitog brata.

Cijena je 25 kn. Izvrsnog okusa, palenta taman kuhana, saft toliko dobar da ćete tražiti još kruha.

Foto: VLm

Drugo jelo je lički (bosanski) lonac. Cijena je 35 kn. Po meni, ovo jelo treba dobiti neki pehar, medalju, priznanje od UNESCO-a. Toliko domaći okus da poželiš proviriti u kuhinju da vidiš je li ti mater tamo radi, a da ti nije rekla.

Junetina, janjetina i šest vrsta povrća. Nakon što pojedete (ako uspijete), nećete biti gladni danima! Imam osjećaj da jedna cijela farma izgine kako bih ja pojeo gablec.

Terasa je uz samu cestu, pa ako vam to smeta, onda će to biti problem. Uskoro u ovom restoranu kreću i s doručkom (razni omleti) koji će biti jako pristupačni cijenom, pa ako vam je dosadio "hrvatski doručak" (cigareta i kava), zaletite se do "Žlica i vilica" i pojedite nešto konkretno.

>>Prva pomisao? Ajme majko, pa ja ću ovu hranu platiti prvorođenim djetetom

Foto: Jelovnik.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije