Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjak u Kremni

Kremna krije tajnu pada Slobe i Tadića

kremna (1)
Foto: Mladen Miletić/VLM
1/8
10.07.2013.
u 17:28

Mitrovo proročanstvo kaže: tko se bude krio u kremanskom buretu, nosit će krunu na glavi. Robert Prosinečki posjetio je selo, no krunu mu je odnio tadašnji šef Zvezde Lukić

Selo Kremna na jugozapadu je Srbije, u blizini tromeđe s BiH i Crnom Gorom, ondje gdje se spajaju vjetrovi s Jadrana i Zlatibora. Nedjelja, 30. lipnja, posljednji dan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Potegnuli smo s Festivala sportskog filma u obližnjoj Čajetini do slikovitog mjestašca sa 700-tinjak stanovnika, znamenitog po proročanstvima obitelji Tarabić koja su se pojavila u 19. stoljeću i predvidjela brojne događaje u povijesti, između ostalih i onu da će Srbijom vladati “crveni car sa zvijezdom na čelu”. Ne zna se jesu li mislili na Tita ili možda Miloševića. Predvidjeli su, navodi se, i pojavu televizije, telefona, propast dinastije Obrenović koja se borila za vlast s Karađorđevićima...

Putem kroz bajkoviti krajolik, jedan od najšarmantnijih predjela zemlje naših istočnih susjeda, vrtjela su nam se u glavama sva moguća pitanja naiđemo li na nekog od preživjelih potomaka – hoće li Hrvatska bolje živjeti u novoj zajednici ili će ubrzo gledati njezin sprovod kao prije Austro-Ugarske i dviju Jugoslavija, hoće li opet biti rata, hoće li Bandić doživotno vladati Zagrebom, hoće li Štimac odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo, hoćemo li dočekati Prosinečkog na klupi Hrvatske... Pitanja koja počinju s riječi “kada” ne bi imala smisla jer u proročanstvima slavni Tarabići nisu davali vremenske odrednice.

Žuti dobio i plac u selu

Dolazimo do slikovitog imanja, sve u drvetu, a ulaz se ne plaća. U nekim zemljama Europske unije i za bezvezniju stvar vjerojatno bi naplatili i pogled s drugog brda. U srpskim Delfima nailazimo na poznato lice – na zidu prve kućice uz ulaz vise slike i isječci članaka o hrvatskom nogometnom treneru Robertu Prosinečkom koji ima tretman “mesije” jer je posjetio selo dok je bio trener Crvene zvezde. Lokalna turistička organizacija Kremnaturist darovala mu je čak i plac u selu u znak zahvalnosti! Da je osvojio naslov sa Zvezdom vjerojatno bi dobio i skulpturu, odmah uz Mitra Tarabića i protu Zaharija koji je zapisivao proročanstva.

U glavnoj kućici mlada prodavačica suvenira dočekuje goste srdačnim osmijehom, svakom otkrije sve što ga zanima o kremanskom proročanstvu, objašnjava ponudu suvenira, među kojima su i primjerci tajanstvenog kamena koji je, kažu, svojim mističnim moćima mnoge izvukao iz pakla droge, a u vrijeme NATO-ova bombardiranja dezorijentirao rakete.

Kamen i mistično bure, druga velika znamenitost doma Tarabićevih, donijeli su dva velika preokreta na srpskoj političkoj sceni u posljednjih trinaest godina – Vojislav Koštunica je 2000., uoči pobjede na izborima, u Kremni dočekan s “dobrodošli, predsjedniče”, a ispraćen uručivanjem kamena, da bi nakon toga srušio posljednjeg europskog tiranina Slobodana Miloševića nakon trinaest godina vladanja Srbijom. A mistično bure, u kojem se prema predaji krio kralj Petar I. Karađorđević od potjere Obrenovića, donijelo je trijumf Tomi Nikoliću 2012., kad je nakon nepunih osam godina svrgnuo na izborima Borisa Tadića. Toma nije došao, ali je Dragan Pjević, čuvar mita o kremanskom proročanstvu, postavio njegovu sliku u bure, uz skulpturu kralja.

Prodavačicu suvenira pitamo odakle stižu gosti, osim naravno iz Srbije...

– Pa najviše iz Hrvatske! I Bosne i Hercegovine...

Zanima nas u vezi ulaska Hrvatske u EU...

– Ja ne predviđam, nisam iz porodice. Kuće u podnožju sve su od Tarabića, no od pravih potomaka nema više nikoga. Ima jedan daljnji, supruga ponekad obiđe kuću. Probajte, možda sretnete nekoga – kaže prodavačica.

“Dok je bilo Tita...”

I sreli smo starca koji je hranio blago i koji se novinarima razveselio kao malo dijete. Pohvalio se da je stihoklepac, izrecitirao je nekoliko satiričnih o političkoj sceni u Srbiji, pohlepnim umirovljenicima i jednu nostalgičarsku “dok je bilo Tita, narod se nešto i pita...”. Tu smo se i rastali. Počinje kiša, netko je rekao da nebo nigdje nije bliže nego u Kremni. A dugo su tvrdili da je selo nemoguće vidjeti iz zraka, ognjište proroka imalo je status srpskog Bermudskog trokuta. Naravno, tko ih je drugi mogao zeznuti nego svemoćni Google koji je prvi objavio snimke sela iz zraka, a Večernje novosti ih prenijele.

>>EU – davno Matoševo proročanstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije