Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUOBIČAJENE METODE

Kolagenskim umecima u stopalima žene ublažavaju bol zbog potpetica

visoke pete, potpetice
AFP
10.12.2009.
u 08:00

Iako je, čini se, ova metoda sve popularnija među ženama koje ne mogu odoljeti modnim trendovima sve viših potpetica u Americi i Britaniji, ortopedi nisu sigurni u njezinu učinkovitost.

Otečene su i bolne noge prokletstvo koje prati sve žene sklone nošenju visokih potpetica. No, neki liječnici tvrde kako su rješenje našli u kolagenskim umecima.

Prema njihovim tvrdnjama broj žena u Britaniji koje se odlučuju za ove umetke povećao se u protekloj godini čak pet puta. Sama procedura uključuje uštrcavanje proteina injekcijom u stopala i stoji oko 240 funti te traje dva do tri mjeseca.

Naši, pak, estetski kirurzi s ovom metodom nisu upoznati.

- To nije neka uvriježena metoda u estetskoj kirurgiji, iako me ne čudi da netko u svijetu to radi. U normalnim prilikama kod zdravih ljudi, bez obzira na to što hodaju na visokim potpeticama, ne javljaju se grčevi pa ne vidim zašto bi se primjenjivali kolagen ili botoks na taj način. Ni na službenim kongresima nisam za to čuo - izjavio je doktor Dinko Tončić dodavši kako eksperimentalne ideje mogu dovesti do novih otkrića no moraju imati smisla.

No, prema estetskima kirurzima iz Harley Medical Groupe, najvećeg lanca estetske kirurgije u Britaniji žene se posebno u ovo doba godine podvrgavaju nestandardnim tretmanima.

- Pacijenti se obično počaste umecima i tretmanima u predbožićnom razdoblju kako bi se pripremili za blagdanska fotografiranja i snimanja. No, ove smo godine dobili i neuobičajeno velik broj zahtjeva za umetke u stopalima - objasnio je doktor Nick Milojevic iz Harley Medical Groupe.

Prema njegovim riječima kolagen je prirodni protein u čovjekovu organizmu i nakon što se jednom unese ne treba ga se uklanjati niti bilo što mijenjati, a eventualne nuspojave prolaze nakon 48 sati.

Navodno se učinak odmah osjeća. Prema riječima Liz Dale, direktorice HMG-a, kada obuju cipele osjećaju se mnogo ugodnije i mogu plesati i družiti se cijelu večer.

Iako je, čini se, ova metoda sve popularnija među ženama koje ne mogu odoljeti modnim trendovima sve viših potpetica u Americi i Britaniji, ortopedi nisu sigurni u njezinu učinkovitost.

- Osobno ne znam tu metodu niti bih je preporučio nekome. Ne mogu meritorno reći hoće li to nekome koristiti ili ne, a vrijeme će pokazati kako će to priroda podnositi – izjavio je ortoped Vladimir Blat dodavši kako "problemi se nošenja visokih potpetica  obično javljaju kod svoda stopala zbog prenaprezanja malih mišića, a tu umeci ne pomažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije