Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje sudionika Noći kazališta 2009.

Kazalište KNAP: Naglasak na mladima i njihovu obrazovanju

knap
21.10.2009.
u 12:40

Djelujući izvan fokusa kazališnih i drugih umjetničkih zbivanja, kazalište KNAP kreativnošću i svježinom pokušava prekoračiti nezasluženo nametnute društvene limite.

Kazalište KNAP mlado je, energično kazalište koje je, unatoč djelovanju na tzv. periferiji grada Zagreba, u svega par godina uspjelo svojim predstavama osvojiti mnoštvo priznanja i nagrada. Djelujući izvan fokusa kazališnih i drugih umjetničkih zbivanja ono kreativnošću i svježinom pokušava prekoračiti nezasluženo nametnute društvene limite.

Forma koja polako postaje zaštitni znak ovog kazališta jest komornost prepuna općih mjesta kazališne vještine koju je potrebno uvijek iznova propitivati. U njoj su glumci uvijek iznova maksimalno koncentrirani na svoje umijeće kako bi mogli, kao u slučaju četvero mladih glumaca u «Velikom zavodniku» Zlatka Krilića izvesti tijekom jedne predstave čak osamnaest likova. Upravo je ova predstava tipična za kazališnu poetiku KNAP-a. Predstava je napisana i namijenjena djeci i mladima, ali im niti u jednom trenutku ne podilazi i ne podcjenjuje ih. U predstavi postoji puno bespredmetnih, fizičkih radnji, koje nepogrešivo stimuliraju maštu i inteligenciju mlade publike što dovodi do njihovog neprestanog uživljavanja u dijalog s glumcima. «Veliki zavodnik» 2005. godine bio je u zvaničnoj selekciji „Naj, naj, naj festivala“.

Druga dječja produkcija KNAP-a, «Postojani kositreni vojnik» na dječjem «Naj, naj, naj festivalu» 2006. godine odnijela je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, a redateljica Dora Ruždjak Podolski je nagrađena kao najbolja redateljica. Živko Anočić, tada dio glumačke postave spomenute predstave, bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg glumca dječjih i lutkarskih predstava.

Djelujući iz okrilja jednog kulturnog centra, KNAP razumljivo stavlja naglasak na mlade i njihovo obrazovanje, ali istovremeno razvija i poetiku koja spada u kazališnom žargonu poznate «večernje termine». Već prva takva produkcija, predstava «Što ćemo sad?» Branka Đurića-Đure u režiji Aide Bukvić bila je veliki uspjeh posebno stoga što je afirmirala veliku nadu hrvatskog glumišta, glumicu Natašu Janjić, koja je u savršenom partnerstvu s poznatim Željkom Königsknechtom ostvarila ulogu koja će joj donijeti tri nagrade - Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji do dvadeset i osam godina, Nagradu za najbolju mladu glumicu na Festivalu glumca i Nagradu «Sabrija Biser» na Danima satire.

Večernja je scena u sezoni 2006./2007. izbacila naslov koji se, u samo pola godine pojavio na svim najvažnijim kazališnim festivalima u Hrvatskoj, i koji je gotovo na svakom nagrađen. Riječ je o autorskom projektu glumca-redatelja Saše Anočića, kojemu je KNAP ponudio mogućnost da razvije svoje redateljske sposobnosti kroz satiričnu grotesku «Smisao života gospodina Lojtrice», nezaboravnu glumačku fantaziju u kojoj briljiraju tri mlada lava hrvatskog glumišta – Rakan Rushaidat, Živko Anočić i Radovan Ruždjak. Predstava je nagrađena na 17. Marulićevim danima u Splitu – Nagrada „Marul“ za muške uloge Rakanu Rushaidatu i Živku Anočiću, na 14. Festivalu glumca u Županji – Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolju predstavu u cjelini i na 31. Danima satire u Zagrebu – Nagrada „Zlatni smijeh – Mladen Crnobrnja Gumbek“ za najbolju mušku ulogu Rakanu Rushaidatu za kreaciju g. Lojtrice. Predstava je bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama najbolje predstave, režije i muške uloge, a nagradu je dobio Rakan Rushaidat za najbolju mušku ulogu. Predstava je igrala još i na 11. Festivalu malih scena u Rijeci i na 5. BOK festivalu u Bjelovaru te na Gavellinim večerima u Zagrebu.

U prethodnoj sezoni Saša Anočić svoju je scensku poetiku nastavio s novom uspješnicom KNAP-a predstavom «Niko i Ništ», a redateljica Aida Bukvić oživotvorila je legendarni roman za djecu «Dječaci Pavlove ulice».

Dakle, u zaključku ostaje činjenica da je Kazalište KNAP u nekoliko sezona postojanja nastupilo na najuglednijim festivalima u Hrvatskoj te na njima osvojilo ravno 10. nagrada.

Kazalište KNAP - Sezona 2009./2010.
Dva premijerna naslova, kao i reprize predstava «Smisao života gospodina Lojtrice», «Niko i ništ», «Postojani kositreni vojnik» te «Dječaci Pavlove ulice» obilježit će tekuću sezonu u Kazalištu KNAP.

Prva premijera očekuje nas već u studenom, a riječ je o predstavi temeljenoj na pripovijetci «Skitnička bajka» Karela Čapeka, u režiji Željka Jančića. Naša, kako je zasad neslužbeno zovemo, «Skitnica» kombinirat će dramski tekst s fizičkim teatrom te na svjež način govoriti o iskustvu svakodnevnice. Fizički teatar tako će po prvi put zakoračiti na scenu Kazališta KNAP upravo sa «Skitnicom» te, nadamo se, otkriti i oblikovati još mnogo novih i drugačijih dimenzija komunikacije s publikom.

U ožujku naredne godine uslijedit će i premijera «Rampe» koja će se baviti promišljanjem teatra danas. Što je to teatar, kako nastaje, kako ga doživljavamo i koliko on uopće ima smisla u vremenu postmoderne - post-društva spektakla samo su neka od pitanja koja postavlja prominentna hrvatska dramaturginja, a u ovom slučaju autorica – Olja Lozica. «Rampu», koja problematizira vrijeme u kojem osobna ideja političke akcije u reality-show demokraciji postaje pasivnost, režirat će Franka Perković.

KNAP-ov doživljaj Noći kazališta
Održavanjem manifestacije Noć kazališta 2010. Kazalište KNAP, tj. Kulturni centar Peščenica želi, prije svega, doprinijeti obogaćenju i raznolikosti kulturno-umjetničke scene, u lokalnom peščeničkom, a onda i zagrebačkom te hrvatskom kontekstu. Naša je velika želja našoj sadašnjoj publici, kao i onima koji će to tek postati, pružiti i više od onoga što inače pružamo, kako u kazališnom pogledu, tako i u pogledu programa koji će se odvijati mimo kazališne pozornice. Između ostalog, Noć kazališta za Kazalište KNAP osobit je događaj, a sudjelovanjem u njemu želimo ukazati na vlastitu otvorenost za suradnju i umrežavanje, kad god je riječ o kazališnoj kulturi te kulturi i umjetnosti općenito.

>>www.kcpescenica.hr

>>www.noc-kazalista.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije