Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne treba izbjegavati

Nova teorija kardiologa: Masnoće su najbolji lijek

maslac
Foto: Thinkstock
1/2
16.02.2016.
u 07:00

Masnoće su nam potrebne i trebale bi biti naš lijek, tvrdi kardiolog Aseem Malhotra

Jesu li masnoće zdrave ili su jedan od glavnih krivaca koje nas mogu prerano poslati u grob?

Već desetljećima se priča kako su masnoće uzročnici začepljenja arterija, a novo istraživanje izbacilo je masnoće iz liste krivaca i na prvo mjesto postavilo - šećer!

Masnoće su nam potrebne i trebale bi biti naš najbolji lijek, tvrdi kardiolog Aseem Malhotra za časopis Men`s Health. 

Pojašnjava da prehrana bez reduciranja masnoća može zapravo zaštiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. 

Zbog raznih upozorenja posljednjih godina da su masnoće štetne za naš organizam mnogi su se okrenuli bezmasnim ili proizvodima s malo masnoće kako bi spriječili nastanak bolesti, ali time su si nanijeli veliku štetu, tvrdi Malhotra koji često doručkuje omlet od tri jaja pripremljen na kokosovom ulju, i napominje kako vjeruje da su upravo smjernice o zdravoj prehrani iz 1977. godine uzrok sve većeg broja pretilih osoba u svijetu. 

Snižavanje razine kolesterola u krvi može povećati smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, pojašnjava. Kod zdravih osoba starijih od 60 godina viša razina kolesterola povezana je s manjim rizikom od smrti.

Ono što nas svakodnevno polako ubija je šećer, poručuje uz naglasak da je toliko opasan i dodaje se u većinu industrijskih prehrambenih proizvoda, a zbog onoga što radi našem organizmu, trebao bi imati oznaku štetnosti poput alkoholnih pića. 

>>Svako treće djevičansko ekstra ulje nije smjelo biti u prodaji

Komentara 11

BI
Biouskoli91
12:39 17.02.2016.

Poanta: jedite sve, umjereno. Krecite se, i bit ce te zdravi. A ignorirati ovakve i druge clanke, gdje jedan dan nesto ne valja, a drugi dan spasava zivote.

SJ
Sve je uzalud
12:23 17.02.2016.

.............ima vitamina koje se tope i u mastima,........... znači ako ne jedeš mast ostaješ bez tih vitamina.....................a pomodarstvo ostaviti bhudaletinama

09
09051972
13:17 17.02.2016.

hocete se dogovoriti vec jednom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije