Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispovijest

Kako sam preživio srčani zastoj?

Srčani udar
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
27.01.2016.
u 09:41

Kako je tadašnji 29-godišnji Marko Perica preživio srčani zastoj, sedmogodišnji Martin živi s pola srca, a 61-godišnji Đuro dobio novi život transplantacijom srca

Mrak. Isključenje. Jednostavno sam se ugasio. Tako 29-godišnji Marko Perica opisuje srčani zastoj koji je preživio prije godinu i pol. A preživio je, kaže, pukom srećom jer se našao ondje gdje je liječnička pomoć lako dostupna. Markovo srce prestalo je kucati kad je boravio u središtu Splita. Hitna je brzo stigla s defibrilatorom, što je u ovakvim slučajevima presudno.

– Dan je počeo uobičajeno: ustajanje, doručak... Potom sam se otišao istuširati – i više se ničega ne sjećam. Poslije sam doznao da sam pod tušem izgubio svijest i pao. Obitelj je bila sa mnom u stanu pa su mi odmah pružili prvu pomoć i nazvali hitnu – sretan splet okolnosti jer, kad vam srce stane, prva pomoć odnosno masaža srca iznimno je bitna, ali što prije potrebno je i oživljavanje defibrilatorom. Inače možete umrijeti u roku od nekoliko minuta – govori Marko kojemu je danas defibrilator sinonim za život.

– Prema statistikama, otprilike je dva posto šanse da se preživi ono što sam preživio. Svi događaji poklopili su se tako da su me na vrijeme uspjeli “stresti“ strujom i pokrenuti mi srce. Iako mi je srčani mišić jako oštećen, vratio sam se normalnom životu jer su mi ugradili kardioverter defibrilator (ICD), uređaj koji se aktivira u slučaju da dođe do opasne aritmije koja izaziva zastoj srca - objašnjava Marko.

Što je sve Marko proživio od mučnog buđenja iz kome do povratka u "normalu", pročitajte u Večernjakovu magazinu "Zdravo srce" koji na stotinu stranica otkriva sve o prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti koje su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj. Donosimo i priču o sedmogodišnjem Martinu koji živi s pola srca te priču 61-godišnjeg Đure koji je novi život dobio transplantacijom srca.

Renomirani stručnjaci pišu o najnovijim metodama liječenja, zdravoj prehrani i tjelovježbi, a odgovaraju i na "škakljiva" pitanja poput onog što sa seksom nakon infarkta.

Magazin Zdravo srce posebno je izdanje Večernjakova magazina Moje zdravlje, a možete ga pronaći na kioscima 30. siječnja u paketu s Večernjim listom za 12 kuna. Nakon toga magazin Zdravo srce može se kupiti samostalno za 14 kuna.

Čitatelji uz paket Večernji list i magazin dobivaju i jednu od knjiga po izboru na dar: 50 bolesti – priručnik za svaku obitelj, 50 savjeta za prvu pomoć u kući, 50 savjeta za zdravlje djece te Ljekovito voće i povrće. Požurite, jer količine su ograničene.

Knjiga "50 bolesti – priručnik za svaku obitelj" donosi istinite, najvažnije i najzanimljivije činjenice o 50 bolesti kroz znanje i kliničko iskustvo 50 hrvatskih liječnika.

Knjiga ''50 savjeta za prvu pomoć u kući'' sadrži medicinske preporuke koje će vam sigurno trebati u životu. Pisane su jezikom koji je u potpunosti razumljiv laicima. Riječ je o nadasve korisnom štivu koje treba naći mjesto u svakoj obitelji.

Povišena temperatura, infekcija uha i grla, viroze, proljev, povraćanje... Sve su to česte situacije tijekom djetetova odrastanja pa će vam smjernice iz priručnika "50 savjeta za zdravlje djece" biti dragocjene u ovakvim i sličnim situacijama. No, jednako tako u priručniku ćete naći i savjete o mnogo ozbiljnijim medicinskim stanjima te niz uputstava za psihičko i emotivno zdravlje vašeg djeteta.

Vjerujete li još uvijek da se lijekovi mogu naći samo u ljekarni? Onda vam je vjerojatno promaklo, što su sve biokemičari uz pomoć najmodernije tehnike ustanovili proteklih godina: voće i povrće sadrže nebrojene ljekovite tvari, koje u najrazličitijim kombinacijama mogu pomoći protiv gotovo svake bolesti. Ono što su biljke razvijale u procesima koji su trajali milijunima godina, pomaže i čovjeku koji se njima hrani.

Foto: PR FOTO

Foto: PR FOTO

Ključne riječi

Komentara 1

IV
IvanVrhovljan
14:10 27.01.2016.

Citiram i dijelim: "Ono što su biljke razvijale u procesima koji su trajali milijunima godina, pomaže i čovjeku koji se njima hrani."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije