Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravilan odabir

Kako održavate oralnu higijenu?

Upitnik
Foto: GettyImages
1/4
30.10.2018.
u 14:04

Jedna od najraširenijih bolesti u svijetu danas je karijes, a nastaje upravo zbog nepravilne oralne higijene.

Bakterije koje žive na zubima, području desni i jezika glavni su krivci za nastanak karijesa, a redovno korišetnje četkice i paste za zube najsigurniji je način uklanjanja ostataka hrane kojima se bakterije hrane i stvaraju kiselinu koja u konačnici nagriza zubnu caklinu.

Redovito pranje zuba četkicom najbolja prevencija

Svi će se stručnjaci složiti da je važno započeti s čišćenjem zuba čim niknu oni prvi, mliječni. Do 4 godine djetetova života zubi se peru gazicama, a tada se može uvesti korištenje četkice, manualne ili električne.
Zube i usta je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro nakon ustajanja, tj. prije doručka te navečer prije spavanja.

Foto: Promo

Kako se pravilno čestkati zubi i što koristiti?

Najvažnije je glavom četkice obuhvatiti svaki zub i njegovu plohu, a to čete najlakše postići ako prislonite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva u odnosi na zub, tako da pola niti pokriva zub, a druga polovica zubno meso. Kružnim pokretima polako pređite sve zubne plohe.

Foto: Promo

Četkice za zube se razlikuju po veličini (male, srednje, velike) i oštrini (meka, srednja i tvrda) te materijalu od kojeg su napravljene, a koji može biti umjetan ili prirodan. Danas, osim standardnih, postoje i električne četkice koje su se pokazale učinkovitijima u uklanjaju naslaga sa zuba te zahtijevaju manju vještinu pri korištenju. Na tržištu postoje i posebne interdentalne četkice namijenjene čišćenju teško pristupačnih prostora u ustima, odnosno održavanju fiksnih protetskih i ortodontsikh nadomjestaka. S obzirom na veliku i raznovrsnu ponudu četkica za zube, pravilan odabir je prvi korak ka dobroj oralnoj higijeni.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije